Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Sağlık emekçileri: Tahammülümüz kalmadı

Reklam

Gaziantep’te 17 Nisan 2012’de bir hasta yakını tarafından görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edilmişti. Dr. Arslan’ın 10’uncu ölüm yıldönümünde sağlık örgütleri İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Çanakkale, Mersin, Batman, Bursa, Antep, Hatay, Van ve Samsun’un da aralarında olduğu birçok ilde basın açıklamaları gerçekleştirdi. Dr. Arslan’ın şahsında sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren tüm sağlık emekçilerini anan hekimler, şu açıklamayı yaptı:

“Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan aldı. Bu sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olundu. Bu tutum sonucunda şiddet yayıldı, olağanlaştı. Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet, sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini aldı.”

Pandemide de şiddetin azalmadığını, aksine arttığını vurgulayan hekimler, “TTB defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, rehabilite edecek öneriler sundu, ama siyasi iktidar bunlara kulaklarını tıkadı. Tıkanmış sağlık sisteminin aynı şekilde devam ettirilmeye çalışılması, sağlıkta şiddetin daha da artmasına zemin hazırladı. İktidarın kolaylıkla hazırlayabileceği etkili bir yasal düzenleme bile, şiddeti hiçbir şekilde önleyemeyecek kadük bir düzenleme haline getirildi” dedi.

TTB olarak toplumun sağlık hakkı için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan hekimler, şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları istedi. Hekimler, “Artık bir hekimin/sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmadı. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecek. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), sağlık emekçilerine yönelik şiddet suçlarında cezaların yarı oranda artırılmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmadığına hükmetti. İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nin başvurusunu oybirliğiyle reddeden AYM, kararının gerekçesinde, sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlarda son yıllarda artış olduğu için bu düzenlemenin yapıldığına dikkat çekti. Yarı oranındaki ceza artırımının ölçüsüz olmadığına vurgu yapılan gerekçede, düzenlemenin Anayasa’nın 10’uncu maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olmadığı belirtildi.

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı tutuklandı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklananlar arasında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski danışmanı Ramazan…

20 Mayıs 2024 20:11

Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsraı̇l Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında hakkında…

20 Mayıs 2024 20:01

Zaharova’dan Kiev’e gözdağı: Hiçbir Zelenskiy formülü kurtuluş yolu olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kiev'in Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in uluslararası kamuoyuna sunduğu sözde…

20 Mayıs 2024 19:44

İngiltere’den Julian Assange kararı

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın, ABD'ye iade davasına karşı temyiz başvurusu yapabileceğine hükmetti.

20 Mayıs 2024 19:36

YRP’li belediye ‘örf ve adetlere uygun kullanılmıyor’ diyerek kamelyaları kaldırdı

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den Yeniden Refah Partisi’ne geçen Palu Belediyesi’nin yeni başkanı Muhammet Septioğlu,…

20 Mayıs 2024 19:28

Ayhan Bora Kaplan davası: Sanık avukatları gazetecileri hedef aldı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 20'si tutuklu 61 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza…

20 Mayıs 2024 16:06
Reklam