TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliği, Maltepe Baransel Kışlası önüne giderek askeri alanların ranta açılmasını protesto etti.
Mimarlar Odası adına okunan açıklamada “1980’lerden bu yana kamu arazilerine yönelik özelleştirme politikaları artarak devam etmektedir. Kamu arazileri bu süreç içerisinde tahsis, kiralama, bedelsiz devir, satış gibi yöntemlerle özelleştirilmiş, konut ve ticaret alanlarına dönüştürülerek sermayenin tasarrufuna bırakılmışlardır,” denildi.
“Özellikle de son 20 yılda 3. Köprü, 3. Havalimanı, Şehir Hastaneleri, çılgın proje Kanal İstanbul gibi mega projeler, özelleştirmeye hizmet eden ulaşım, eğitim, sağlık politikaları ve bu politikaların tariflediği plan kararları, İstanbul’un üretim, istihdam ve barınma dahil hiçbir sorununa çözüm olmayıp, yaşam alanlarında geri dönülmez tahribatlar yaratmıştır,” ifadelerinin yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bu sürecin bir diğer ayağı ise askeri arazilerin dönüşümü ile hayata geçirilmiştir. ‘15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından kentin dışına taşınan askeri araziler, Merkezi İdarenin, “askeri alan dışına çıkarılması halinde, bu alanlar öncelikle eksik olan sosyal ve teknik altyapı (eğitim, sağlık, kültürel tesis, hal, mezarlık, yeşil alan vb.) alanları olarak kullanılacaktır” kararına rağmen parsel parsel yapılaşmaya açılmıştır. Bu araziler önce konut ve ticaret alanına dönüştürülmüş, ardından da üzerlerine milyarlarca liralık projeler inşa edilmiş; bir rant kapısı haline getirilmiştir. Askeri alanları “rezerv yapı alanı” haline getiren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, ve ard arda çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararnamelerle askeri arazilerin imara açılmasının yolları çeşitlendirilmiştir.
Söz konusu yasal araçlar kullanılmak suretiyle İstanbul’da Selimiye Kışlası, Kalyoncu Kışlası, Zeytinburnu Tank Fabrikası ve Beştelsiz Askeri Alanı, Florya Şenlikköy Askeri Arazisi, Zekeriyaköy, Halkalı, Hasdal, Esenler, Maltepe, Tuzla Aydınlı, Çekmeköy askeri alanları, vb. Çok sayıda askeri arazi yapılaşmaya konu edilmiştir ve edilmektedir.
Bu politikanın son örneği Maltepe Baransel Kışlası’dır. Bir kısmı orman alanında kalmak üzere, toplamı yaklaşık 1.107 Ha (11 milyon yetmiş bir bin m2) olan Askeri Alanın, 122 bin 442 metrekaresi konut alanı, 138 bin 701 metrekaresi ise ‘ticaret+konut alanı’ olarak ayrılmış; sosyal konut yapılacağı iddia edilen alanda özel okul ve özel sosyal kültürel alan planlanmiş ve askıya çıkarılmıştır. Tüm alan için küçük gibi görülse de Kentsel ve bölgesel dinamikleri değiştirici nitelikte bu büyüklükteki bir alanın bölgeye getireceği ilave nüfus min. 10-15.000 kişi olacaktır. İstanbul’un en yoğun 8.ilçesi olan Maltepe’nin daha fazla nüfus yoğunluğuna, daha fazla betona, daha fazla özel okula değil, halka açık yeşil alanlara ihtiyacı vardır.
Alanla ilgili yapılaşma çalışmalarının bununla bitmeyeceği açıktır. Kısa bir süre önce basında 500 bin m2’lik kısmında “Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi “projesinin yapılacağı paylaşılmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteği, yerel yönetimin talebiyle hayata geçirilmesi planlanan Fuar’ın bölgeye yeni bir tüketim mabedi yapılmasından öte hiçbir katkısı olmayacağı ortadadır. Anadolu yakası için Kurtköy- Sultanbeyli sınırında planlanan bir fuar alanı, AVM, Otel, Ofis, Otopark, Lunapark kısımları defaten büyütülerek yıllardan beri kullanılmakta olduğu halde, Fuar için ayrılan kısmına bugüne kadar çivi dahi çakılmamıştır. Maltepe Fuar Alanının da bölgeye yapılaşma yükünü arttırmak, rant için cazibe merkezi haline getirmekten öte bir katkısının olmayacağı, hiçbir kamusal yarar sağlamayacağı açıktır.
Bizler, bölgemizde bulunan Nurettin Baransel Kışlası’nın da yapılaşmaya açılması nedeniyle, itirazımızı dile getirmek üzere bir araya geldik.
Kent içinde kalan nadir yeşil alanlardan biri olan Baransel Kışlası’nın yapılaşmaya açılmasının ve Fuar Projesi vasıtası ile yerel yönetimce meşrulaştırılması yanlışından dönülmesini talep ediyoruz. Yerel yönetimlerin askeri alanları, içindeki mevcut yapıları düzenleyip, kamuya ait donatı alanı olarak, beklenen ve çok yıkıcı sonuçları olacağı bilinen olası İstanbul depreminde toplanma ve yaşam alanı olarak kullanmak üzere merkezi idareden talep etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.
Milli Savunma Bakanlığı Maltepe Lisan Okulu Komutanlığı kampus binası yapımı devam etmekte olan Baransel Kışlası’nda, 125 bin m2 lik alanın da Fenerbahçe Spor Kulübüne tahsis edildiğini gazete haberlerinden öğrenmiş bulunuyoruz. Kısmen orman olan ve doğal hayatı da barındıran kışlanın, planlama ilkelerine aykırı olarak parça parça yapılaşmaya açılmasını kabul etmiyoruz!
Kent merkezinde kalan, etrafında yoğun bir nüfusu barındıran, bölgede tek yeşil alanın mevcut halinin korunarak bölge halkının kullanımına açılması talebi ile, tüm kent dayanışmalarını, ekoloji mücadelesi yürüten örgütleri, yaşam hakkı savunucularını mücadelemizi ortaklaştırmaya davet ediyoruz. “
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…