Dünyayı etkisi altına alan son Covid-19’un yeni varyantı Omicron, ülkemizde de etkisini göstermeye başladı. Yapılan çalışmalara göre Omicron dalgasında çocuklarla ilgili diğer varyantlara göre daha kötü bir etkilenme görülmedi ancak toplumdaki vaka sayısı artışına paralel olarak çocuk hasta sayısı da arttı.
TTB’den yapılan açıklamada vaka artışlarına yönelik alınması gereken önlemler sıralandı.
TTB’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Pandeminin uzun sürmesi toplumda önlemlerin gevşemesine neden olmuştur. Kış mevsiminde görülen mevsimsel hastalıkların da dönemsel artış zamanında bulunmaktayız. Bu durumda girdiğimiz Omicron dalgasında okulların güvenle eğitime devam edebilmesi bazı basit tedbirlerle mümkündür.
Covid-19 salgınının ikinci yılında elimizde kullanılabilecek pek çok araç mevcut ve sosyal olarak zorluğa yola açan kısıtlamalardan bu araçları kullanarak kaçınmak mümkündür. Virüse karşı koruyucu olduğunu bildiğimiz aşı uygulaması ve maske-mesafe-hijyen uygulamasına devam etmek, kapalı ortamlarda havalandırılmadan uzun süre bulunmamak hâlâ önemini korumaktadır. Omicron dalgası sırasında okulları daha güvenli hale getirebilmenin yolu toplumu COVID-19 için daha güvenli yapmaktan farklı değildir”
Türk Tabipleri Birliği Okul Sağlığı Çalışma Grubu tarafından, okullarla ilgili yapılan açıklamalara ek olarak önleriler de şöyle sıralandı:
Toplumda önlemler:
1- Vakaların ne kadarının çocuk yani 18 yaş altı olduğu ve bu hastaların yaş grupları günlük olarak açıklanmalıdır.
2- Birden fazla çocuk eş zamanlı hasta olduğu için kapanan sınıf sayısı ve bunların tüm sınıf sayısına oranı günlük olarak bildirilmelidir.
3- Tam aşılı tanımı hatırlatma dozları ve hastalığı geçirmiş olmayı da içerecek şekilde ülkemizde uygulanan bütün aşılara göre yapılarak, özellikle risk gruplarının (65 yaş üzeri, bağışıklık yetmezliği olanlar, sağlık personeli) hatırlatma dozlarını yapması sağlanmalıdır (Tablo 1).
4- Sağlık personelinden başlayarak çalışan herkes için tam doz aşı olma zorunluluğu getirilmelidir.
5- Hızlı antijen testlerinin kullanımı ve eczanelerde dağıtımı serbest olmalı, ücretsiz olarak kullanıma sokulmalıdır.
6- Kapalı mekândaki toplu etkinlikler (kongre, balo, düğün vs.) vaka sayıları düşene dek ertelenmelidir.
7- Bütün kapalı yerlere ve özellikle maskesiz gidilen kapalı alanlara girecek kişilere (restoran, kahvehane, bar vs.) tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da kapıda hızlı test yapma mecburiyeti getirilmelidir.
8- Okulların ara tatilinde sadece toplu taşıma ile yapılan seyahatler değil kişilerin kendi araçları ile yapacakları da dâhil bütün şehirlerarası seyahatler için tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da hızlı test yapma mecburiyeti getirilmelidir.
Okullarda alınacak önlemler:
1-Çocuklar yemeklerini sınıfta sırasında oturarak yemeli, yemekhane ve kantin gibi toplu yemek alanları kullanılmamalıdır.
2- Sınıfların birbirine karışması engellenmelidir.
3- Sınıf mevcutları 30’un altına indirilmelidir.
4- Öğretmenlerin aşı hatırlatma dozları tamamlanmalıdır.
5- Yatılı okuyan ya da yurtta kalan öğrencilere aşı zorunluluğu getirilmelidir.
6- 12-18 yaş için aşılama daha çok teşvik edilmeli, okul aşısı programları oluşturulmalı ve çocukların aşıya daha kolay ulaşması sağlanmalı.
7- FDA tarafından onaylanmış ve CDC, EMA gibi kurumların önerdiği bir aşı ile 5-11 yaş arası çocuklara aşı hakkı verilmeli.
8- Okulda çalışan ya da öğrencilerin testi pozitif çıktığında filyasyon kurallarına uyulmalı, semptomu olan öğrenciler okula kabul edilmemeli ve veli taahhütnamelerine uyulması sağlanmalı.
9- Yarıyıl tatilinde öğrenciler ve veliler seyahat ve kapalı yerlere gitmekten kaçınması konusunda uyarılmalı, okul dışı zamanlarda COVID-19 açısından yüksek riskli aktivitelerden kaçınılmalıdır.
10- Okullara hızlı testler ücretsiz dağıtılarak sınıf kapama uygulamasından vazgeçilmeli, 10 gün içinde 2 vaka çıkan sınıflarda sadece hasta çocuklar izole edilmeli ve diğer çocuklar okulda her gün test yapılarak eğitime devam edebilmelidir
Bu haber en son değiştirildi 6 Ocak 2022 18:09 18:09
Kadınların, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında sokaklara ineceği gün İstanbul…
2025 yılı asgari ücreti için yıl sonu enflasyonu ile hedef enflasyonu gözeten bir “ara formül”ün…
Kara Harp Okulu'ndaki mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yeminine ilişkin idari soruşturmada, Yüksek Disiplin Kurulu süreci…
İngiliz ekonomist Dr. Rodney Shakespeare, Sputnik'e verdiği demeçte, Kuzey Akım 2 hakkında yaptığı açıklamada hasarlı…
Trump'ın terörle mücadeleden sorumlu kıdemli direktör olarak atadığı Gorka, Ukrayna'da devam eden savaş hakkında “Zelensky'ye…
Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada en önemli önceliklerinin İsral saldırılarının durdurulması olduğunu ifade…