Reklam
Kategoriler: Hafıza-i Beşer

45 yıldır süren karanlık: Maraş Katliamı

Reklam

İşçi sınıfının yükselen örgütlü mücadelesi sermayenin uykularını kaçırmış, işçi sınıfını sindirmek için pek çok katliama imza atılmıştır. 1970’ler boyunca sol-sosyalist gruplara karşı hem sermaye sınıfının hem de emperyalizmin besleyip desteklediği ülkücü-gerici çetelerin, Aralık 1978’de Alevi kökenli yurttaşlara yaptığı korkunç katliam, boyutları ve sonuçlarıyla 1980 darbesinin ilk operasyonuydu. Maraş’ta günler süren ve resmi rakamlara göre en az 120 kişinin öldürüldüğü, 176 kişinin yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin yakılıp tahrip edildiği katliam ülkemiz tarihinde kara bir sayfa olarak kayıtlara geçti. Katliamın ardından Maraş’ta ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edildi.

Katliamdan sonra, sıkıyönetim mahkemelerinde açılan göstermelik davalar 1991 yılına kadar sürdü. 804 kişinin yargılandığı davalarda bazı sanıklara müebbet ve idam gibi cezalar verilse de ‘Terörler Mücadele Kanunu’ gereği sanıklar serbest bırakıldı. Katliamı yapanlar cezasız kaldı.

Katliamın en önemli isimlerinden Ökkeş Kenger beraat ettikten sonra soy ismini Şendiller olarak değiştirdi. 1991 yılındaki seçimlere Refah Partisi’nden girip Kahramanmaraş milletvekili olarak seçildi. Kenger, ‘Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’ üyeliği yaptı.

Ökkeş Kenger’in sanık statüsünden tanıklığa getirilip milletvekili yapılması ve insan hakları komisyonunda yer alması, sağcı-gerici saldırıların aklanması bakımından en önemli örneklerdendir.

MARAŞ KATLİAMI DEMEK KABA BİR İFADEYMİŞ

2017’te Maraş, Çorum ve Sivas gibi katliamların yaşanmaması amacına yönelik önerilen Meclis Komisyonu Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından içinde ‘katliam’ ifadesi geçtiği için reddedildi. AKP’li İsmail Kahraman 1969’da MTTB başkanı olarak, Kanlı Pazar’ın da planlayıcılarındandı.

İlericileri, yurtseverleri, Alevi yurttaşları katleden sağcı-gerici zihniyet tüm ortaklarıyla bugün hala iktidarda.

Bu haber en son değiştirildi 19 Aralık 2023 13:48 13:48

Reklam

Önceki Haberler

İspanya’da 50 üniversite İsrail ile ilişkilerini kesti

İspanya'da bulunan 50 üniversite öğrencilerin eylemleri sonrası İsrail ile ilişkilerini kestiğini duyurdu

10 Mayıs 2024 15:42

Erdoğan’dan ’emniyet operasyonu’ sonrası ilk açıklama

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gerçekleşen operasyon sonrası ''Ülkenin selameti yerine belli zümrenin…

10 Mayıs 2024 15:36

Liberallerin umudu duvara tosladı: Maaşlar eridi, sendikalar greve çıkıyor

Arjantin'de sendikalar aşırı sağcı başkan Milei'ye karşı birkez daha greve çıktı.

10 Mayıs 2024 14:05

Sabah Haber Koordinatörü’nden ‘Emniyet’ iddiası: Erdoğan’a kumpas kuruluyor

Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey isimlerin…

10 Mayıs 2024 13:58

Bursa’da öğretmenler ‘eğitimde şiddete dur’ demek için iş bıraktı

Bursa'da öğretmenler eğitimde şiddeti protesto etmek için iş bıraktı.

10 Mayıs 2024 13:52

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası: Ücret gaspına geçit yok

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'na üye işçiler Kahramanmaraş Pazarcık TOKİ deprem konutları şantiyesinde ücret gasplarına…

10 Mayıs 2024 13:42
Reklam