Reklam
Kategoriler: Dış Açı

“Türkiye-Suriye görüşmesini desteklemiyoruz”

Reklam

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önümüzdeki hafta ABD’yi ziyaret edeceğine ilişkin bir soruya yanıt veren Price, “Her türlü zorluk ve fırsatta sadık ortaklar ve NATO müttefikleri olarak birlikte başarmaya çalıştığımız önemli işler için Türk müttefiklerimizle düzenli olarak angajman kuruyoruz” diye konuştu.

Price, Çavuşoğlu’nun Şubat ayında Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşeceğine ilişkin açıklaması konusunda ise “her ülkeye ABD’nin rejimle normalleşmeyeceğini açıkça beyan ettiklerini ve bu tür adımları desteklemediklerini belirttiklerini” dile getirdi.

Sözcü, “Suriyelilerin öncülük ettiği ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararına uygun bir siyasi çözümü desteklemeye devam edeceklerini” kaydetti.

“Suriye’nin yaptığı kıyımlar için hesap vermesi gerektiğini” iddia eden Price, hesap verme mekanizması olarak da ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını öne sürdü.

Price, “Yaptırımlardan, eylemlerden, platformlardan bahsettiniz, son 11 yılda ABD’nin bu yaptıklarının Beşar Esad’ın motivasyonunu veya savaşın seyrini az bile olsa değiştirdi mi?” sorusuna, “Bedel ödetme adımları olmasaydı Esad rejimi ne yapardı bilemeyiz. 2014 sonrasında ABD’nin ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin Suriye’nin kimyasal silah stoklarına el koyma ve imha etme eylemleri olmasaydı Esad rejimi ne yapardı bilmiyoruz. Bunların hepsi bilinmiyor” yanıtını verdi.

Price şöyle devam etti:

“Suriye’deki son 12 yıllık iç savaşın gidişatından memnun olduğumuz izlenimini vermek istemiyorum. Tam tersi. Bu mutlak bir trajedidir; rejim tarafından, Beşar Esad tarafından Suriye halkına uygulanan insan yapımı bir trajedidir. Şimdi, ABD ve uluslararası toplum Esed rejiminden hesap sormak için gereken adımları atmasaydı neler olabilirdi bilemem ama söyleyebileceğim şu ki, BM Güvenlik Konseyinin 2254 No’lu kararındaki vizyonu ilerletmek için adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Bu haber en son değiştirildi 13 Ocak 2023 10:39 10:39

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam