ABD Ukrayna'ya Abrams tankı gönderiyor... Rusya'dan 'onlar da yanacak' mesajı

ABD'nin Ukrayna Abrams tankları gönderme kararı aldı. Kremlin Sözcüsü ise bu tankların etkisinin büyütülmemesi gerektiğini söyledi.

ABD Ukrayna'ya Abrams tankı gönderiyor... Rusya'dan 'onlar da yanacak' mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında, Ukrayna’ya bir Ukrayna taburuna denk gelen 31 adet M1 Abrams tankı temin edileceğini duyurdu.

Tankların “Ukrayna’nın topraklarını savunma ve stratejik hedeflerine ulaşma kapasitesini artıracağını” söyleyen Biden, “Abrams tankları dünyanın en yetenekli tankları” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, “tankların bakım ve idaresinin son derece karmaşık olduğunu ve bu kapsamda Ukraynalı askerlere en kısa sürede lojistik, bakım ve tankların kullanımı konusunda eğitim vereceklerini” belirtti.

“Tankların teminatı zaman alacak” diyen Biden, Ukraynalıların Abrams tanklarını savunmalarına entegre etmeye tamamen hazır olduklarında teslimatın gerçekleştirileceğini aktardı.

RUSYA’DAN YANIT: BUNLAR DA DİĞERLERİ GİBİ YANACAK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın başkenti Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya yönelik olası Abrams tankı sevkiyatını değerlendirdi.

Peskov, uzmanların, söz konusu sevkiyatı teknik açıdan “saçma” bulduğunu belirterek “Bu plan teknolojik nedenlerden dolayı kaybedecek bir plandır ve daha da önemlisi, bunun Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne katacağı potansiyel açık bir şekilde abartılıyor” diye konuştu.

Peskov, Abrams tanklarının yaratacağı maliyetin, Avrupalılar tarafından karşılanacağını söyleyerek “Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek. Amerikalılar da her zaman olduğu gibi iyi karlar elde edecek” ifadelerini kullandı.