AKP emekçinin kıdem tazminatına göz dikti: Fona dönüştürmek istiyor

Türkiye’nin 5 yıllık yeni kalkınma planı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Planın içinde iktidarın uzun süredir göz diktiği kıdem tazminatının fon haline getirilmesinin önünü açan düzenleme de yer alıyor.

AKP emekçinin kıdem tazminatına göz dikti: Fona dönüştürmek istiyor

“Bireysel emeklilik sistemi (BES) daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak, otomatik katılım sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacaktır” denilen planda, OKS’nin işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacağı belirtiliyor.

Planda, açıkça dile getirilmese de bunun perde arkasında kıdem tazminatları bulunuyor. İktidar uzun süredir kıdem tazminatını emeklilik sisteminin bir parçası haline getirmek ve fona dönüştürmek istiyor, işçi sendikaları ise bu uygulamaya karşı çıkıyordu.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın aktardığına göre planda özelleştirme uygulamalarına ilişkin de birçok hedef yer aldı.

Özelleştirmede uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde ve belirlenmiş bir program kapsamında halka arz dahil olmak üzere yeni ve alternatif modeller kullanılacağı belirtilirken “Özelleştirme portföyünde bulunan şirket ve varlıkların özelleştirilmesine devam edilecek, özelleştirme potansiyeli olan yeni şirket ve varlıkların portföye dahil edilmesi sağlanacak” denildi.

EMEKLİLİKTE YAŞ 65’E Mİ ÇIKIYOR?

Planda yer alan “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır” ifadesi emeklilikte yaşın 65’e çıkacağı yorumlarına neden oldu.

Ancak zaten şu andaki mevcut mevzuatta da kademeli olarak emeklilik yaşı 65’e çıkarılıyor.

1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler kademeli emekliliğe tabi. 2036 yılına kadar kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor.

Sonrasında yaş kademeli olarak artıyor. 2048 sonrasında kadınlar da erkekler de ancak 65 yaşında emekli olabiliyor.

Plandaki bu ifade “kademelerle ilgili 2048 öncesinde mi bir düzenleme yapılacak” sorusunu gündeme getirdi.