Almanya ile Çin arasında 'mikroçip' krizi: Dışişleri bakanlarının görüşmesinde tansiyon yükseldi
AB'de Rusya'ya yardım ettikleri gerekçesiyle Çin'in en az 8 şirketine yaptırım uygulamanın tartışılmasına tepki gösteren Qin, Pekin'in çıkarlarını korumak için misillemede bulunacağı uyarısını yaptı.
ABD ile müttefiklerinin Çin’e karşı kuşatma kapsamında yürüttüğü mikroçip savaşları, AB’nin Ukrayna gerekçesiyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarının 11. paketine sıçradı. AB’nin yeni paketi görüşmeye başladığı dönemde, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, nisan ortasında Pekin’de ağırladığı Almanya Dışişleri Bakanı Yeşiller’den Annalena Baerbock’a iade-i ziyarette bulundu. Qin’in savaş çığırtkanı Alman mevkidaşıyla bir ay içindeki ikinci buluşmasında tansiyon yükseldi.
AB’de Rusya’ya yardım ettikleri gerekçesiyle Çin’in en az 8 şirketine yaptırım uygulamanın tartışılmasına tepki gösteren Qin, Pekin’in çıkarlarını korumak için misillemede bulunacağı uyarısını yaptı.
‘Çin ile Rusya’nın şirketlerinin yürüttüğü normal alışveriş ve işbirliğinin yaptırımlardan etkilenmemesi gerektiğini’ belirten Qin, Pekin’in ‘diğer ülkelerin kendi düzenlemelerini dayatmasına veya tek taraflı eylemde bulunmasına kesinkes karşı olduğunu’ vurguladı.
Çin Dışişleri Bakanı, Pekin’in, AB yaptırımına uğramaları halinde ‘Çinli şirketlerin meşru çıkarlarını sıkı sıkıya korumak için gerekli tepkiyi göstereceğinin’ altını çizdi.
Berlin’de yaptığı açıklamalarda, Pekin’in Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi için her zaman barışçı diyalogdan yana ağırlığını koyduğunu söyleyen Qin, Çin’in konuyla ilgili Ukrayna’ya Özel Temsilci göndereceğini belirtip Almanya’yı ateşkes ve barış görüşmeleri için daha fazla bastırmaya çağırdı.
Alman mevkidaşı ise ‘Çin’in Rusya’ya karşı net tavır alması gerektiğini, zira savaşta tarafsızlığın Moskova’nın yanında yer almak anlamına geldiğini’ iddia ederek, “Tarafsızlık, saldırganın yanında yer almak demektir ve bu nedenle yol gösterici ilkemiz, kurbanın yanında olduğumuzu açıkça belirtmektir.” dedi.
Brüksel’de görüşülen Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketinin ‘baltalanmamasından’ söz eden Baerbock, ‘gerek sivil gerek savaş ekipmanı olarak kullanılabilen malların Çin tarafından Rusya’ya temin edilmemesi gerektiği, bunun için Çin’den şirketleri üzerinde baskı uygulamasını beklediklerini’ vurguladı. Tüm bunların üstüne, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Ukrayna çatışmalarının sona erdirilmesinde belirleyici rol oynamasını istedi.
Qin ise Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın Çin’den ayrışmaya veya siyasi farklılıklar gerekçesiyle ekonomik olarak uzaklaşmaya çalışması halinde ‘ağır bedel ödeyeceği’ uyarısını ihmal etmedi.