Assange davasında yeni gelişme: CIA mahkemeye çıkacak

ABD’de bir federal yargıç, dört ABD vatandaşının Assange konusunda CIA'e karşı şikayetlerinin mahkemeye taşınmasına izin verdi.

Assange davasında yeni gelişme: CIA mahkemeye çıkacak

Manhattan merkezli ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı John Koeltl’in kararına göre şikayetçiler, CIA’e bağlı bir şirket görevlilerinin WikiLeaks’in kurucusu Juilian Assange’ı Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinde ziyaret ettiklerinde, elektronik cihazları CIA adına yasa dışı bir şekilde kullandıklarını iddia etti.

Avukatlar Margaret Ratner Kunstler ve Deborah Hrbek’in yanı sıra, ulusal güvenlik meseleleri hakkında haber yapan gazeteciler John Goetz ve Charles Glass tarafından düzenlenen şikayet dilekçesi ilk olarak Ağustos 2022’de sunulmuştu ancak CIA, şikayetin reddedilmesini istemişti.

Dava, 2017 ve 2018 yıllarında dört kişinin Assange’ı ziyaret ettiği Ekvador büyükelçiliğinde yaşanan olaylara odaklanıyor. Şikayete göre, CIA tarafından yönetildiği iddia edilen, şimdilerde ise feshedilmiş durumda olan İspanyol firması Undercover Global çalışanları, Assange’ı gözetlemek için gizli kamera ve mikrofon yerleştirerek ziyaretçiler hakkındaki kişisel verileri CIA ile paylaşmıştı.

Şikayet dilekçesi ise, Undercover Global’e, CEO David Morales Guillen’e, CIA’ya ve o zamanki yöneticisi Mike Pompeo’ya yönelikti.

Ancak yargıç Koeltl, davacıların Pompeo’yu iddialardan ötürü kişisel olarak sorumlu tutamayacağına karar vererek CIA’in ret talebini kısmen kabul etti. Öte yandan Koeltl, gizli kameralarla ilgili şikayetleri de reddetse de kişisel cihazlarla ilgili kuruma yönelik iddiaların devam etmesine izin verdi.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Pompeo’nun CIA’sı Assange’ı hedef almak için sert önlemlere başvurmaya hazırdı. Assange ise o dönemlerde tutuklanıp ABD’ye iade edilme korkusuyla büyükelçilikte saklanıyordu.

Yahoo News tarafından 2021’de ajans yetkilileriyle yapılan çok sayıda röportaja dayanan bir araştırmaya göre, Pompeo Assange’ı ele geçirmek için olası kaçırma veya suikast da dahil olmak üzere çeşitli senaryoları değerlendiriyordu.

Ekvador, Quito’daki yeni hükümetin sığınma hakkını iptal etmesinin ardından 2019 yılında İngiliz kolluk kuvvetlerinin Assange’ı tutuklamasına izin vermişti. Assange o zamandan beri, ‘İngiltere’nin Guantanamo’su’ olarak bilinen yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuklu bulunuyor.

Dünya genelinden gazeteci ve aktivistler ise, kurucusu olduğu Wikileaks eliyle ABD’nin küresel savaç suçlarını ortaya çıkaran Assange’ın ABD’ye iadesinin iptal edilmesi talebiyle kampanyalar düzenliyor.