Bakanlığın bütçesi gençlere değil vakıflara harcanıyor

Asansör faciası öğrenci yurtlarındaki zafiyeti gözler önüne sererken barınma sorununu çözemeyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe kullanım tercihleri ise çarpıcı tabloyu ortaya koydu. Yurtları koğuşa çeviren bakanlık, bütçesinin çoğunu ise vakıf ve stadyumlara harcadı.

Bakanlığın bütçesi gençlere değil vakıflara harcanıyor

İktidarın, “Yüksek kapasite ve konfor” sözleriyle övdüğü öğrenci yurtlarından çekilen görüntüler, yurtların tıka basa olduğunu gösteriyor. Adım atacak yer kalmayan yurtlarda yaşanan sorunlara karşın Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe kullanım tercihleri, öğrencilerin yaşadığı sorunlara kulak tıkandığı yönündeki iddiaların haklılığını ortaya koyuyor.

MEVCUT YURTLARA YATAK ATILDI

Bakanlık KYK yurtlarındaki kapasite sorununu ise mevcut odalara, “Yatak atarak” çözmeye çalışıyor. 2021 yılında 734 bin 239 olan KYK yurtlarındaki yatak sayısı, 2023-2024 eğitim öğretim dönemi için 850 bine çıkarılırken 2021-2023 döneminde yaşanan 115 bin 761’lik kapasite artışına yönelik detaylar ise dikkati çekiyor. Kapasite artırım çalışmalarının ardından mevcut yurtların yatak sayısı 85 bin 512 artırılırken buna karşın yıl içinde hizmete açılan yurt ve bloklardaki toplam yeni yatak kapasitesi yalnızca 62 bin 594’de kaldı. İktidarın, “Cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesine ulaşıldı” dediği KYK yurtlarındaki kapasite artışının büyük bölümü, mevcut yurtlara fazladan yatak eklenerek sağlanıyor.

VAKIF VE DERNEKLERE MİLYONLARCA TL

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Ocak-Haziran 2022 döneminde vakıf ve derneklere 287 milyon 689 bin TL aktaran Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2023 yılında da kasasını vakıf ve dernekler için açmaya devam ediyor. Bakanlığın verileri, hemen her eğitim öğretim yılının başında kangren haline gelen yükseköğretimdeki barınma krizinin 2023-2024 eğitim öğretim yılında da devam ettiğine işaret ederken Ocak-Haziran 2023 döneminde gençlik bütçesinden vakıf ve derneklere aktarılan para 522 milyon 660 bin TL oldu.

MİLYONLARCA LİRA STADYUMLARA

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, “Stadyumlar” başlığı altında paylaştığı veriler ise bakanlığın bütçe kullanım tercihlerinin en çarpıcı örneğini oluşturdu. Ocak 2011-Haziran 2023 yatırım programında bakanlığa ait 46 adet stadyum projesi bulunduğu ifade edilirken projelerin toplam maliyeti ise kayıtlara, 5 milyar 330 milyon 631 bin TL olarak geçiyor.