Barınma krizi büyüyor!

Gençler aşırı kalabalık evlere mahkûm oldu

Barınma krizi büyüyor!

Kira fiyatlarında yaşanan artış, evleri kalabalıklaştırdı. Eurostat verilerine göre 15-29 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 51’i aşırı kalabalık evlerde yaşıyor.

BirGün’de yer alan habere göre: Kira fiyatları artarken konaklama sorununun başka bir yönü de yetersiz oda sayısı. Türkiye’de 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısından fazlası ‘aşırı kalabalık evlerde’ yaşıyor. Eurostat verilerine göre bu oran Türkiye’de yüzde 51’ken Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 26. Türkiye 35 ülke içinde yine 7. sırada bulunuyor.

Euronews’in haberine göre toplam nüfusa bakıldığında ise Türkiye’de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor. 2022 yılında AB’de halkın yüzde 17’si oda sayısının yetersiz olduğu evlerde yaşıyor.

Aşırı kalabalık evlerde yaşayan gençlerin oranında zirvede yine Balkan ülkeleri var. Bu oran Karadağ’da yüzde 73; Arnavutluk’ta yüzde 70. En düşük oranlar ise yüzde 4 ile Kıbrıs, Malta ve İrlanda’da. Aşırı kalabalık evlerde yaşayan gençlerin oranı diğer bazı ülkelerde şöyle: Bulgaristan yüzde 55, Yunanistan yüzde 46, İtalya yüzde 40, İsveç yüzde 32, Almanya yüzde 19, Fransa yüzde 17 ve Belçika yüzde 9.

Öte yandan 2022 son çeyrek itibariyle 58 ülkeden 14’ünde konut fiyatlarında reel artış yaşanırken ilk sırada Türkiye bulunuyor. Türkiye’deki yıllık yüzde 51’lik artış dikkat çekiyor. İkinci sıradaki İsrail’de yıllık reel artış yüzde 11.