Barış Pehlivan: Bakanlığın parası nereye gidiyor

Barış Pehlivan, üniversite öğrencilerin barınma sorununa dikkat çekerek bakanlık bütçesinin yüzde 2’si öğrencilere burs için harcandığını söyledi ve “Bakanlığın parası nereye gidiyor” diye sordu.

Barış Pehlivan: Bakanlığın parası nereye gidiyor

Maltepe Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Barınamıyoruz Hareketi’nin hazırladığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ilettiği öğrencilerin en yıkıcı sorunu olan barınma krizine ilişkin yapılan tespitlere dikkati çektiği bugünkü yazısında, “Bakanlığın parası nereye gidiyor?” diye sordu.

YATAK BAŞINA 59 ÖĞRENCİ DÜŞÜYOR

Bakanlığın 66 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 2’si öğrencilere burs desteği vermek üzere harcandığına dikkat çeken Pehlivan’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

– 2014 yılında KYK burs/kredileri asgari ücretin yaklaşık 3’te 1’i iken 2023 yılında bugün yüzde 11 gerileyerek yaklaşık 10’da 1’idir.

– 2014 yılında KYK burs/kredi miktarı 300 TL iken bu miktar 137 dolara denk geliyordu. Bugün, 2023 yılında KYK burs/ kredi miktarı 1250 TL iken dolar karşısındaki değeri ciddi şekilde düşerek 67 dolara geriledi.

– 2022 yılında KYK yurtları dışında kalan öğrenci sayısı 1 milyon 700 bin iken 2023 yılında bu sayı 6 milyon 100’e yükselmiştir.

– İstanbul’daki devlet yurtlarında yatak başına 59 öğrenci düşüyor. Ankara’da ise yatak başına 13 öğrenci düşüyor.

YALNIZCA YÜZDE 2 ÖĞRENCİLERE

Barınamıyoruz Hareketi’nin hazırladığı ve bakanlığa ilettiği rapor, büyükşehirlerdeki yurt ücretlerini ve kira artış oranlarını da rakam rakam veriyor. Buna göre 30 büyükşehirdeki kira bedelinde ortalama artış oranı yüzde 697 olarak tespit ediliyor. Tüm yakıcı gerçekler sonunda soru şu: Bakanlığın parası mı yok?

Rapor bu soruya da resmi verilerle yanıt veriyor. İnanmak zor geliyor ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 66 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 2’si öğrencilere burs desteği vermek üzere harcanıyor.

2022 yılının verilerine göre 400 bin öğrencinin KYK kredi borçları sebebiyle icralık olduğunu hatırlatan rapor, tüm bu sorunların çözümünü de sunuyor:

– Özel yurtlarda ve apartlarda kalan öğrenciler için barınma bursu verilsin, öğrenci evleri için kira yardımı ile fatura desteği sağlansın.

– Ranzalı sistemle kapasite artırımı yerine yurt yapılsın.

– KYK bursları en az asgari ücretin 3’te 1’ine endekslensin, borçlar silinsin.

– Yurt koşulları iyileştirilsin.

– Meclis’te barınma komisyonu kurulsun