Beyaz Saray: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarız

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, tahıl koridorundaki rolü nedeniyle "Erdoğan'a minnettar" olduklarını söyledi.

Beyaz Saray: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarız

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Dış Basın Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya’nın, 18 Temmuz’da sona ermesi beklenen Karadeniz Tahıl Girişimi’nin süresinin uzatılmayacağı yönündeki açıklamalarıyla ilgili Kirby, “Tüm dünya, Karadeniz Tahıl Girişimi’nden faydalandı. Bu girişimin devam etmesindeki liderliği dolayısıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarız” ifadesini kullandı.

Rusya’nın anlaşmanın süresini uzatmama sinyali vermesinin “talihsizlik” olacağını söyleyen Kirby, “anlaşmanın süresinin uzatılmasını umduklarını ve BM ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kapsamdaki çabalarını gerektiğince desteklemeye devam edeceklerini” belirtti.

Kirby’e Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonlarla ilgili de soru soruldu. Kirby, “Türkiye’nin bu sınırında meşru güvenlik kaygıları var. Bu sınırın ötesinden gelen terörist saldırıların kurbanı oldular. Bunu anlıyoruz” dedi.

ABD’nin Suriye’de IŞİD hedeflerine karşı mücadele için Suriye Demokratik Güçleri’yle çalıştığını dile getiren Kirby, “Türkiye’nin de Suriye’de ABD’nin ne yaptığını anlamasının önemli olduğunu” ifade etti.