"Beyaz yakalıları 1 Mayıs meydanlarına, sınıf kardeşlerinin saflarına davet ediyoruz"

"Emeklerini bilgisayar ekranları karşısında harcayan çağrı merkezi çalışanından yazılım uzmanına müşteri hizmetleri temsilcisinden pazarlama uzmanına banka emekçisinden dış ticaret uzmanına patronların kârlarını maksimize etmek için ihtiyaç duyduğu zihinsel emeği karşılayan en geniş anlamıyla beyaz yakalılar… Yarın beyaz yakalılar için de 1 Mayıs."

Yaklaşan 1 Mayıs öncesi Bağlantıyı Kes Hareketi’nden Meriç Çevik, Gazete Manifesto’ya açıklamalarda bulundu. Çevik, “AKP iktidarı yoksullukla boğuşan ülke halkına sanki bu durumun sebebiymiş gibi dolaylı dolaysız metropollerde yaşayan eğitimli beyaz yakalı emekçileri hedef göstermektedir.” diyerek şunları kaydetti.

“Türkiye, siyasi tarihindeki en gerici iktidarlardan birinin yönetiminde, ekonomik tarihinin en ağır krizlerinden birini yaşıyor. AKP iktidarının en başından beridir ideolojik olarak eğitimli beyaz yakalılarla arasında kan uyuşmazlığı bulunmaktadır. AKP iktidarı yoksullukla boğuşan ülke halkına sanki bu durumun sebebiymiş gibi dolaylı dolaysız metropollerde yaşayan eğitimli beyaz yakalı emekçileri hedef göstermektedir.

Son 10-15 yıllık süreçte ülkedeki üniversite sayılarının artmasıyla beraber eğitimli beyaz yakalıların sayısı da bir hayli artmış durumdadır. Diğer bir taraftan bilim ve teknoloji bu süreçte büyük oranda sermayenin karlılığından başka hiçbir fonksiyonu işletemeyen ar-ge merkezleri haline gelmesiyle beraber sermayenin denetimine girmiştir. Bunun sonucu olarak sermaye açısından az maliyetli emekçiler açısından yıkıcı teknolojik gelişmeler emekçi beyaz yakalıları her geçen gün ya öbek öbek işsiz bırakmakta ya da emeklerini değersiz kılmaktadır. Beyaz yakalılar ise işsiz kalmamak için hayatları boyunca eğitim alma, teknolojik gelişmelerin sonuç düzleminde artı değer üretecek düzeye gelmek için kendilerini geliştirmek zorunda kalmakta diğer bir deyişle emek sömürüsünün yanında bir de eğitilme, gelişme adı altında yıpratıcı süreçlere maruz kalmaktadır. Dahası bu eğitimlerin maliyetlerine de katlanmak zorunda kalan yine emekçiler olmaktadır.

2021 TÜİK verilerine göre emekçi beyaz yakalıların çoğunlukla faaliyet gösterdikleri Hizmet Sektörünün tüm ülke istihdamı içindeki oranı %55,3 ‘e yükselmiş durumdadır. Günümüzde makineleşmenin artmasıyla birlikte üretimde çalışan nüfus gittikçe azalmaktadır. Bu sayede boşa çıkan nüfus, hizmetler sektörüne yönelerek yeni iş kolları oluşturmaktadır. Buna paralel olarak da beyaz yakalı emekçilerin payı tüm emekçiler arasında hızla artmaktadır. Ancak eğitim alan yeni üniversite mezunlarının sayısı daha hızlı artması, özellikle pandemiden bu yana emekçiler açısından yıkım sonucu yaratan teknolojik dönüşümler ve otomasyonun sonucu olarak eskiden görece daha yüksek ücret alan beyaz yakalıların emek gücünün piyasada ucuzlamasına ve halihazırda çalışan beyaz yakalıların üzerinde sermaye tarafından işten atma, mobbing, fazla çalıştırma ve türlü denetim mekanizmalarının sonucu yaratmaktadır.

Son periyotta pandemiden bu yana gıda enflasyonu ve özellikle emekçi beyaz yakalıların yoğun olarak yaşadıkları metropol merkezlerinde astronomik olarak yükselen kiralar ve diğer yaşam giderlerindeki enflasyon beyaz yakalıların ücretlerinden kat be kat fazla gerçekleşmiştir. Bu durum eskiden görece ‘yüksek’ alım güçlü beyaz yakalıların büyük çoğunluğunun alım gücünü asgari ücret seviyesine çekmiştir. Bugün çalışma hayatına yeni başlayan bir beyaz yakalı şehrin çeperlerinde yaşamak ve şehir merkezlerindeki plazalarda çalışmak zorunda kalmaktadır.

Bu şartlarda çok büyük oranda sendika ve örgütlenme araçlarından mahrum kalan beyaz yakalılar bu sorunu aşmak zorundadır.

Bu büyük emekçi kitlesi olarak beyaz yakalılar çok büyük oranda sendikasız çalışmakta, hakkını arama araçlarından dahi mahrum şekilde sömürüye maruz kalmaktadır. Diğer bir taraftan anlatılan bu yoğun mülksüzleşme ve ideolojik olarak hedef haline gelen beyaz yakalılarda tepkisel enerjinin son süreçte yoğunlaşmıştır.

Bağlantıyı Kes Hareketi olarak, yaka renginin fiili olarak teke indirgendiği bu günlerde beyaz yakalıları 1 Mayıs meydanlarına, sınıf kardeşlerinin saflarına davet ediyoruz.”