Bulgaristan Cumhurbaşkanı, Ukrayna'ya bağış anlaşmasını veto etti
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Ukrayna'ya zırhlı nakil araçlar tedarik etmeye yönelik anlaşmayı veto etti.
Bulgaristan Haber Ajansının (BTA) haberine göre, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı ile Ukrayna Savunma Bakanlığı arasında imzalanan ve Bulgaristan Parlamentosu’nun onayladığı anlaşmayı Radev veto ederek Parlamento’ya geri gönderdi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Radev, parlamento üyelerinin Ukrayna’ya yapılacak bağış hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ve bağış kapsamında Ukrayna’ya sağlanacak ekipmanın Bulgaristan için gerekliliği konusunda nesnel değerlendirme yapamadıklarını bildirdi.
Anlaşmanın sınır polisi, itfaiye ve diğer devlet birimlerinin ihtiyaçlarının gözetilmeden onaylandığını belirten Radev, bağışlanacak zırhlı nakil araçlarının Bulgaristan sınırında ve afet durumlarında kullanılabileceğini vurguladı.
Radev söz konusu veto için, “Ben Bulgaristan vatandaşlarının güvenlik, sağlık ve hayatlarının en büyük öncelik olduğu kanaatindeyim” ifadesini kullandı.
Karlovo kenti ve Karadeniz sahilinde yer alan Tsarevo kasabasında bu yıl meydana gelen sellerde İçişleri Bakanlığının afetle mücadele için Bulgaristan Ordusu kaynaklarını kullandığını hatırlatan Radev, gelecekte sık sık yaşanacak seller için envanterin azaltılması değil güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Bulgaristan’ın Ukrayna’ya zırhlı nakil araçları sağlamasına yönelik anlaşma, 8 Ağustos’ta Sofya’da ve 13 Kasım’da Kiev’de imzalanmıştı. Bulgaristan Parlamentosu, 22 Kasım’da 131 evet, 49 hayır oyu ve 1 eksik oyla anlaşmayı onaylamıştı.
Parlamentonun Savunma Komitesi raporu, Bulgaristan İçişleri Bakanlığının anlaşma aracılığıyla artık ihtiyaç duyulmayan zırhlı nakil araçları, yedek parçalar ve araçların mevcut cephanesini Ukrayna’ya teslim etmesini öngörüyordu.
AKP'nin torbasındaki talan yasası kabul edildi
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifi direniş ve protestolara rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak anılan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ” Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Teklife göre zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.
Değişiklikle, ruhsat sahiplerinin işletme ruhsat bedeli kadar rehabilitasyon bedeli ödemesi zorunlu hale getiriliyor, mevcut düzenlemede çevre ile uyum bedeli ruhsat bedelinin bir payı olarak tahsil edilmesi nedeniyle ruhsat bedelinde yüzde 30 oranında indirim yapılacak.
Tahsil edilecek işletme ruhsatı bedelinde yapılan indirimin devlet hakkı gelirlerinde azalmaya sebebiyet vermemesi için mevcutta en az işletme ruhsat bedeli kadar alınan asgari devlet hakkı miktarı da ruhsat bedelinin yüzde 50 fazlası kadar artırılıyor.
Ayrıca düzenlemeyle krom madeni, Maden Kanunu’nun “Devlet Hakkı Oranlarının” bulunduğu tabloda yer almasına rağmen Londra Metal Borsası’nda işlem görmediği için bu tablodan çıkarılarak genel hükümlere tabi hale getirilecek.
MADEN ARAMA FAALİYETLERİ
Maden Kanunu’nun arama faaliyetlerini düzenleyen hükmünde yapılan değişikliğe göre, arama ruhsatının düzenlenmesinden sonraki ilk bir yıl ön arama dönemi olacak.
Ön arama dönemini takip eden genel arama dönemi, 4. Grup madenlerde 2 yıl, diğer grup madenlerde 1 yıl olacak.
İDARİ PARA CEZASINA VE RUHSAT İPTALİ YAPTIRIMI
Maden Kanunu’nun “işletme ruhsatı ve madenin işletilmesi”ni düzenleyen hükmünde değişik yapılıyor.
Buna göre, rehabilitasyon bedelinin ruhsat bedelinden ayrı bir bedel olarak alınmasını öngören ilgili diğer maddelere uyum sağlanması ve ruhsat süresinin uzatılması taleplerinin uygun bulunabilmesi için makul ölçüde (asgari) üretim faaliyeti yapılması şartı getirilecek.
Kanunla, idari para cezasının uygulanmasından başlamak üzere, geriye doğru 3 yıllık dönemlerde yaptığı toplam üretim miktarı projede beyan edilen yıllık üretim miktarının yüzde 30’undan daha az olması durumunda ruhsat sahiplerine verilen 77 bin 632 Türk lirası idari para cezasını içeren hüküm ile 5 yıl içinde 2 defa idari para cezası uygulanması halinde ruhsat iptal edilmesine ilişkin hüküm de Kanun metninden çıkarılıyor.
Teklif 199 oya karşı 255 oyla kabul edildi.