Reklam
Kategoriler: Gündem

Çavuşoğlu ve Lavrov’dan ortak açıklama

Reklam

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak ikili ve uluslararası gündemdeki çeşitli konuları müzakere etmek üzere Türkiye’ye geldi.

Rus mevkidaşı Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamada bulunan Çavuşoğlu, “Sergey ile bugün tahıl koridoru meselesini de ele aldık. Anlaşmanın devam etmesine önem veriyoruz. Dünya gıda krizinin azaltılması bakımından da önem arz ediyor bu anlaşma” ifadesinde bulundu.
Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Brüksel’de bir araya geldik, kendisini Türkiye’ye davet ettim.

Rusya, Kahramanmaraş merkezli depremlerde destek ve dayanışma gösterdi.

Sergey Lavrov ile Yoğun bir gündemimiz var. Tahıl anlaşmasını ve bölgesel gelişmeleri konuştuk.

(Tahıl) BM ile Rusya arasında bir anlayış var. BM’nin bu konuda gayretleri var. Biz de bu gayretleri destekliyoruz. Rusya’nın bu konuda beklentilerini karşılamak gerekiyor. Tahıl anlaşmasının uzatılması için bu sorunların hepsinin giderilmesi gerekiyor.

(Türkiye-Suriye normalleşme) ir iki toplantıda tüm meselenin halledilemeyeceğini biliyoruz. İstişarelerin devam etmesi gerektiğini biliyoruz. Önümüzdeki süreçte Rusya’dan gelecek haberle (dışişleri bakanları düzeyinde toplantı) hareket edeceğiz.

Rusya ile birlikte Libya’nın şeffaf bir demokratik seçime hazırlanması gerektiğine inanıyoruz. Rusya ve diğer aktörler ile Libya’nın birleştirilmesi için çabalarımızı devam ettireceğiz.

(Güney Kafkasya) Rusya ile yakın istişare içinde olmaya devam edeceğiz.

Kıbrıs konusunda da görüş alışverilerinde bulunduk.

Akkuyu dahil olmak üzere enerji iş birliği konularını da ele aldık. Turizm her zaman iş birliğimizin önemli bir unsuru.

Çavuşoğlu’nun ardından konuşan Lavrov’un açıklamaları ise şu şekilde:

(Deprem) Biz Türk dostlarımıza her türlü zorlukta yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türk halkına en derin baş sağlığı dileklerimizi iletiyorum.

Kilit konuları değerlendirdik. İlişkilerin verimli olması, iki ülke liderinin samimi diyalog gerçekleştirmesinden kaynaklanıyor.

(Akkuyu) Türkiye’nin enerji güvenliğini güçlendirecek. 27 Nisan’da santralin birinci blokuna nükleer enerji konuşlandıracağız.

(Türkiye-Suriye normalleşme süreci) Rusya’nın arabuluculuğu ile gerçekleştiriliyor.

Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini destekliyoruz.

Bugün Filistin meselesi de görüşüldü. Biz bir kez daha ilgili kararların uygulanması çağrısında bulunuyoruz. İki devlet olarak var oluşlarını devam ettirmeleri gerekiyor.

Ukrayna meselesini de ele aldık. Washington yapıcı olmayan siyaseti devam ettiriyor. Uluslararası alanda kendilerine rakip görmek istemiyorlar. Eşitlik prensibine aykırı davranıyorlar. Herkesin ABD çıkarlarına uymasını bekliyorlar.

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam