Cengiz Çandar: 2001’de AKP’den teklif gelse kabul edebilirdim

Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayı olan Cengiz Çandar, 2001’de teklif gelmesi durumunda AKP’nin kurucuları arasında olmayı kabul edebileceğini söyledi. Çandar, 2007 seçiminde ve 2010 referandumunda iktidara destek verdiğini de belirtti.

Cengiz Çandar: 2001’de AKP’den teklif gelse kabul edebilirdim

Yeşil Sol Parti’nin Diyarbakır milletvekili adayı Cengiz Çandar, geçmişte AKP iktidarına yakın olmasına ilişkin sorulara yanıt verdi.

T24’ten Cansu Çamlıbel’e konuşan Çandar, “AKP’den 2001’de teklif gelseydi kurucuları arasında olmayı kabul eder miydiniz?” sorusuna “Samimi bir şey söyleyeyim mi? Edebilirdim. Ederdim diyecek kadar net değil kafam, ama edebilirdim” yanıtını verdi.

“Çünkü ben oldum olası bir itiraz adamı oldum” iddiasında bulunan Çandar, “Neyse o günün rejimi, ona itiraz eden oldum. O dönemdeki AKP, 28 Şubat süreci sonu ortaya çıkan bir parti olacaktı. Ben 28 Şubat’ta Mehmet Ali Birand ile birlikte andıç yemiş bir 28 Şubatzede olarak, İslam ile ve Müslümanlarla mutlaka bir mutabakat zamanı bulunması gerektiğini savunmuş biri olarak, onların ayrımcılığa uğramasına zaten itiraz eden bir demokrat olarak edebilirdim teklifi belki de” ifadelerini kullandı.

2002 seçiminde AKP’ye oy vermediğini söyleyen Çandar, 2007’de verdiğini söyledi. Çamlıbel’in “Bir de referandumda ‘evet’ dediniz. ‘Yetmez ama evet’ dediniz” şeklindeki hatırlatması üzerine şu yanıtı verdi:

“Referandum AKP’nin seçimi değildi. Avrupa Konseyi onaylı bir belgeydi.”