Dipnot ve Yeg ile "ORATORYO" üzerine

"Bizim tuttuğumuz mevzi net. Avangart olma hedefimizi gizlemiyoruz. Oratoryo’yu tasarlarken mottomuz ‘’toplumcu şiir ile modern müziğin yan yana gelişi’’ olmuştu."

Dipnot ve Yeg ile

Röportaj: Akın GÜÇLÜ

Dipnot (Serhat Temiroğlu) ve Yeg (Onur Yeğin) çıkardığı ortak albüm olan “ORATORYO” yayınlandı. Lansman konseri öncesi başarılı Rap müzik sanatçıları ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Yurtsever Haber olarak siz değerli okuyucularımın merak ettiği soruları cevaplandırması için  Dipnot ve Yeg’e  sorularımızı sorduk onlar da tüm içtenlikleri ile bu soruları yanıtladılar.

Yeni albüm “ORATORYO” yayınlandı ilk tepkiler ne oldu biraz bahseder misiniz?

– Öncelikle selamlar. Albüm çıkalı 2 hafta oldu. Birebirde karşılaştığımız tepkiler mutlu edici. Bizi takip eden dinleyicilerimiz albümden haberdarlardı. Avangart: Servet Düşmanı albümü sonrası beklentiler ister istemez epey yükselmişti. Fazlasıyla karşıladığımızı düşünüyoruz. Gelen yorumlar ve tepkiler bunu gösteriyor.

Yeni yıl ile beraber Kadıköy’de bir lansman konseri vereceksiniz bu lansman konserinde bizleri neler bekliyor olacak?

– Albüm yayınlandıktan hemen sonra provalara başladık. Heyecanlı bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. Bize ekstradan Öner Karaçuha baterisiyle eşlik edecek. Şubat ayında malum Hatay depreminden dolayı Avangart: Servet Düşmanı için lansman tasarlayamamıştık. Bu konserimizde Avangart’ı da okuyacağız. Yeni yıla umutla ve dirençle girmek isteyen tüm takipçilerimizi bekliyoruz. Bol bol yumruk kaldıracağız.

Rap deyince insanların aklına eskiden eleştirisel müzik geliyordu günümüzde ise bu durumun değiştiğini gözlemliyoruz. Siz bu durum hakkında ne söylemek istersiniz?

– Bu durum yakın zamanda tahribe uğramadı. Sadece son süreçte çok göz önünde bulunduğu için tahribatın boyutunun yeni yeni farkına varılıyor. Bu çürüme sadece Rap müzik içerisine sirayet etmiş değil. Hemen hemen her sanat alanında denk gelmek mümkün. Bizim tuttuğumuz mevzi net. Avangart olma hedefimizi gizlemiyoruz. Oratoryo’yu tasarlarken mottomuz ‘’toplumcu şiir ile modern müziğin yan yana gelişi’’ olmuştu. Akıntıya karşı kürek çekmek, delilik vb gibi yorumlar gelse de bu alandan devam edeceğiz.

Albümün görsel tasarında kimlerle tanıştınız? Süreç, vermek istediğiniz mesaj ve minimal yaklaşımınız hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

– Aslında yeni bir ekiple çalıştık diyemeyiz bu süreçte. Dipnot’un en önemli albümlerinden biri olan ‘’Sivil’’ in kapak fotoğrafını tasarlayan Caner Metin, Metehan Gülbay ile birlikte yine ‘’Oratoryo’’ da bizimleydi. Albümün yapım süreci devam ederken prodüksiyon tarafında bulunmam dışında, uzun zaman önce ilgi alanıma fazlasıyla giren ve büyük heves duyduğum görsel sanatlar üzerinde fikirler üretmeye başlamıştım. Birden çok kapak tasarımı üretildi bu albüm adına ancak nihai kararımız bu hali oldu. Bu görseli seçmemizin en büyük nedeni ise albüm adının projenin bitimine çok az kala belli olması oldu. Adı ‘’Oratoryo’’ olan bir rap albümü için olabildiğince gösterişsiz bir etkileyicilik düşünmeliydik. Tüm bu hayal gücünü gerçeğe dönüştüren fotoğraf ve tasarım ekibimizin en az fikir kadar büyük payı var.

Albümünüzdeki her şarkı adının altında derinlikli bir politik anlam yattığını söyleyebiliriz. Sizler bu adları bulurken neye/nerelere dikkat ediyorsunuz?

– Doğrudur. Bazen yazmaya başladığımda, bazen bittikten sonra, bazen de kurduğumuz albüm örgüsüne uygun bir şekilde tasarlamaya gayret ediyoruz. Şarkının bütünlüklü olarak bize uyandırdığı his bizim için en önemli etken. Bu konuda estetik kaygılarımız biraz geri planda kalıyor diyebiliriz.

Fuat ile düet süreci nasıl gelişti? En son Dipnot’u Fuat’ın 50 Kalibre albümünde görmüştük. Birçok yayında da senden övgüyle bahsediyor. Fuat senin için neyi ifade ediyor?

– Fuat abi ile uzun zamandır iletişim halindeyiz. İyi ki var. Onunla aynı dönemde üretmek ve bu üretime onu dahil etmek onore edici. Onun varlığı ve Türk Hiphop kültürüne katkısı tartışılmaz. Albümü tasarlarken bu şarkıya Fuat abi yakışır dedik ve sağolsun bizi kırmadı. Stüdyomuza gelip şarkıyı kaydettiğinde bizi tekrardan büyüledi. Bu benim için Peter Jackson ile film çekmek gibi bir şey 🙂

Albüm sanki 12 parçadan değil de tek bir bütün ses dosyasından oluşuyormuş hissi uyandırıyor. Bu hissin en önemli etkeni albümün soundu. Yeg bu konu hakkında ne demek ister?

– Bunu sağlayabildiğimi duymak beni mutlu eder. Ülkemizde çıkan işleri baz aldığımızda, dinleyicilere her şeyiyle bütün bir ’’albüm’’ dinleme şansı artık pek kolay denk gelmiyor. Dipnot ile birlikte insanlarda bu heyecanı uyandırabilen sanatçılar olduğumuzu düşünüyorum. Oratoryo için ilk başladığım altyapılardan biri Kalabalıktan Bir Ses ve Kalbim’di, yaklaşık 4 yıl önce. Asla yapmak için yapmak adına stüdyo ortamına giren biri olmadığım için bu uzun soluklu süreç her zaman daha sağlıklı bir sonuca ulaşıyor benim gözümde. Dipnot’un 12 parçalık bir puzzle’a kuş bakışı bakıp, sözler arasında yaptığı göndermeler ve hikaye anlatımı da bu hissiyata sebep olan büyük etkenlerden biri.

Rap’e kazandırdığınız bu albüm için sizlere çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

– Çok teşekkür ederiz. Oratoryo için bir film çalışması içerisindeyiz. Çekimlerimiz devam ediyor. Genel olarak memlekette denenmemiş bir şey deneyeceğiz. Oratoryo bitmiş değil…
Herkesi lansman konserimize de bekliyoruz. Bolca sevgiler.