Emeklilerden 24 Eylül'de Kartal'da miting çağrısı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) emeklilikte adalet ve emeklilere insanca yaşam için 24 Eylül 2023’te İstanbul Kartal’da buluşacaklarını duyurdu.

Emeklilerden 24 Eylül'de Kartal'da miting çağrısı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından 24 Eylül günü Kartal meydanında “Emeklilere insanca yaşam, emeklilikte adalet!” başlıkta bir miting düzenleneceği duyuruldu. Saat 13:00’da başlayacak mitinge Türkiye’nin dört bir yanından emeklilerin katılması bekleniyor.

Konfederasyonun yaptığı açıklamada, şunlar öne çıktı: “Emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranları, aylıkların alt sınırı düşürüldü. Aylık artışları resmi enflasyon oranıyla sınırlandırıldı, emeklilere büyümeden pay verilmedi. Emekli aylıklarının düşmesi nedeniyle, emeklilerin yarısı ya çalışıyor ya da iş arıyor. Emeklilerin zorunlu ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamak Anayasa’daki ‘sosyal devlet’ ilkesinin bir gereğidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Bu tutar emeklilerin kök aylığı kabul edilmelidir. Ucube bir sistem olan ‘Hazine tarafından tamamlama’ işleminden vazgeçilmelidir. Kapsamlı bir intibak düzenlemesiyle emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilmelidir.

KADEMELİ GEÇİŞ TALEBİ

“Emekli aylıklarının bağlanmasında 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç ayrı sistem olması yüzünden aynı sürelerle çalışan ve eşit prim ödeyen emeklilerin aylıkları arasında ciddi farklar doğmaktadır. 2023 seçimlerinden önce yıllarca inkar edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar mağduriyetinin çözümü için adım atıldı ancak bu kez de yeni adaletsizlikler, eşitsizlikler yaratıldı. Emeklilik yaşı konusunda da adalet sağlanmalı, kademeli bir geçiş sistemi kabul edilmelidir.

EMEKLİYE SENDİKA

“Emekli ile dul ve yetim aylıkları belirlenirken emekliler söz ve karar sahibi olmalıdır, aylıklar belirlenirken işçi emeklilerine de toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır. Emeklilerin sendika kurma hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır.”

SINIF TAVRI EMEKLİLER PLATFORMU’NDAN MİTİNGE ÇAĞRI

Sınıf Tavrı Emekliler Platformu da “İnsanca Yaşamak İçin Buluşuyoruz” başlıklı bir çağrı yayınlayarak DİSK’in mitinginde yer alacağını duyurdu.