Reklam
Kategoriler: İç Açı

Erdoğan: Kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz

Reklam

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu Hatay’da açıklamalarda bulunuyor. Burada yaptığı konuşmada “Sağlam zeminlere doğru tekniklerle yapılan binaların yıkılmadığını gördük” ifadelerini kullanan Erdoğan, depremin ardından yaşanan yıkıma müdahalede geç kalındığını da kabul etti. Erdoğan, “Sarsıntının sebep olduğu yıkıma, çetin kış şartları da eklenince kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, ‘deprem üzerinden siyaset yaptıkları’ gerekçesiyle muhalefeti hedef alarak ‘Karakter fukaraları’ ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Asrın felaketi olarak nitelenen 6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 hafta geçti. Ülkemizin 11 ilinde yıkıma ve büyük can kaybına yol açan bu afet Türkiye’nin depremi ile yangını ile seli ile ve diğer tüm tehditleri ile zorlu bir coğrafyada olduğu gerçeğini hepimize bir kez daha hatırlattı.

Vatanımızı derin bir aşkla sevdiğimiz için onun güzellikleriyle birlikte zorluklarını da kabulleniyoruz. İnsanlığın kadim çağlarından beri medeniyetlerin, kültürlerin, devletlerin ve toplumların en önemli mücadele alanı olan bu coğrafyanın emanetinin son bin yıldır sahibi olmakla gurur duyuyoruz. Bu aşkla kimi zaman dışarıdan gelen istilacılara, kimi zaman içeriden zuhur eden bozgunculara, kimi zaman insan iradesini aşan tabiat felaketlerine karşı vatanımıza hep sahip çıktık, çıkıyoruz.

Her konuda vatanımıza sahip çıktık, çıkıyoruz. Kahramanmaraş merkezleri depremler etki alanı ve yıkım gücü olarak dünyada eşi benzeri olmayan bir hadise olarak değerlendiriliyor. Kırılan 5 fay hattı 7 metrelik yer değiştirmeye yol açtı.

Sarsıntının sebep olduğu yıkıma, çetin kış şartları da eklenince kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz. Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm bakanlıklarımı, kurumlarımı harekete geçirdik. Devlet olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Arama kurtarma yapabilecek tüm kamu görevlilerini deprem bölgesine yönlendirdik.

Uluslararası yardım çağrısı yaparak ekipleri de davet ettik. Süreci yürütmek için gereken hukuki süreci oluşturduk. Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki enkaz kaldırıldı. Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzeredir.

Deprem anından itibaren yürütülen çalışmalarda 271 bin güvenlik personeli görev aldı. 12 binin üzerinde kişi alt yapı çalışmalarına katıldı. Ülkemizin dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarımız depremzedelerimizin yardımına koştu.

(Deprem bölgesinde) Halen 65 bininin daha kurulumu süren konteyner sayısını ilk etapta 100 bine, ihtiyaç halinde 200 bine kadar çıkartabileceğiz.

Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleniyor. Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik.

Haddini bil. Bugüne kadar hep sustum, sustum, sustum. Dürüst ol, bir günde dürüst olduğunu görelim. Bizzat Hatay’a geldiğim gün Genel Başkan Vekilimi oraya (Hatay Havalimanı) gönderdim. Yerinde git gör, oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı, orada ne olup bittiği biliyor.

İsim vereceğim. İGM, Kalyon İnşaat orayı beş günde eline aldı, bitirip yaptı. Milletimize teslim etti. Bunlarda doğruluk yok.

Biz buraları sıfırdan yapacağız. Şöyle böyle yapalım yok, sıfırdan Antakya inşa edeceğiz. Arsuz’u, İskenderun’u işaret edeceğiz. Bütün tahrip olmuş yerleri sıfırdan inşa ederek bütün vatandaşlarımızı yerleştireceğiz. Ama bize asgari 1 yıl müsaade. “

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam