G7 ülkeleri tarafını belli etti: İsrail'in saldırıları uluslararası hukuka uygun

G7 ülkelerinin Dışişleri bakanları Çarşamba günü Tokyo'da yaptıkları yoğun toplantıların ardından İsrail-Hamas savaşı konusunda ortak bir tutum üzerinde anlaştıklarını açıkladılar.

G7 ülkeleri tarafını belli etti: İsrail'in saldırıları uluslararası hukuka uygun

G7 dışişleri bakanları Gazze’deki sivillere yardım için ‘acil eylem’ çağrısında bulundu.

G7 üst düzey diplomatları Gazze Şeridi’ndeki Filistinli sivillere yardım ulaştırılabilmesi için İsrail’in bombardımanına ‘insani ara’ verilmesi çağrısında bulundu.

SALDIRILARI ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN BULDULAR

Liderler zirve sonrası Hamas’ı kınayan ve İsrail’in ‘uluslararası hukuka uygun’ meşru müdafaa hakkını destekleyen ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanına insani açıdan ara verilmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayımladılar. G7 bildirisi, Hamas’ın saldırılarına yönelik tenkitler ve İsrail’e verilen destek ile kuşatma altındaki Filistin bölgesinde gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa ihtiyaç duyan sivillere yardım için ‘acil eylem’ çağrısı içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya ve İtalya dışişleri bakanları ‘acil ihtiyaç duyulan yardım, sivillerin hareketi ve rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için insani duraklamaları desteklediklerini’ vurguladılar.
Bakanlar ayrıca “Filistinlilere karşı işlenen aşırılık yanlısı yerleşimci şiddetinin artmasını” da kınayarak bunun “kabul edilemez olduğunu, Batı Şeria’da güvenliği baltaladığını ve kalıcı bir barış için umutları tehdit ettiğini” söylediler.