Gericilerin ayakkabı provokasyonuna Kadir Has Üniversitesi öğrencileri yanıt verdi: Türkiye laiktir laik kalacak!

Gerici saldırıların hedefinde olan Kadir Has Üniversitesi öğrencileri, yaptıkları açıklamada Türkiye'nin laik bir devlet olduğunun altını çizdi.

Gericilerin ayakkabı provokasyonuna Kadir Has Üniversitesi öğrencileri yanıt verdi: Türkiye laiktir laik kalacak!

Kadir Has Üniversitesi’nde yaşanan ibadethane-ayakkabı tartışmaları sonrasında gericilerin hedefinde olan üniversitenin öğrencileri, TÜGVA’nın gerici sloganlar atarak gerçekleştiği eylem sonrası bir açıklama yayımladı.

Üniversite öğrencileri tarafından okunan metinde “Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devleti olup, ülkemizde yaşayan herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir” vurgusu yapıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin “Kadir Has Üniversitesi mensupları için tehdit niteliği taşımaktadır” denilen açıklamada bu gündemlerin düzenli aralıklarla ortaya çıktığı belirtildi.

Yaşanan tartışma hakkında “Fakat, okulumuz bünyesinde yer alan ibadethane içerisinde yer alan ayakkabılığı kullanmayarak, uyarıları dikkate almaksızın bu basit hususu dahi büyüten kişilerin toplu yaşam alanlarına saygı göstermeyişini desteklememiz mümkün değildir. Bir diğer yandan, bizlere akademik anlamda her türlü bilgiyi vermeye çalışan değerli akademisyenimizin vahim bir açı ile video çekilerek hedef gösterilmesini hiçbir surette kabul etmeyeceğimizi bildirmek isteriz” denilen açıklamada “İlgili hedef gösterme çağrısını yapan ve bu konuda örgütlenme sağlayan TÜGVA ve muadili kurumlar biz öğrenciler için en güvenilir alanımız olan okulumuzda tehdit yarattığını söylemek kaçınılmazdır” ifadeleri kullanıldı.

Kadir Has Öğrencileri tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“24 Aralık 2023 Pazar günü belirli sosyal medya kanallarında haber başlığı olarak yayınlanan ve hedef gösterici niteliğe sahip içerikler hakkında ortak bildirimizdir.

Olayın gerçekleşme tarihinin üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra üniversite bağlamından çıkartılarak yayınlanan bu içerikler akademisyenimiz, biz öğrenciler ve tüm Kadir Has Üniversitesi mensupları için tehdit niteliği taşımaktadır. Bu yapay gündem oluşturma çabasının, belirli aralıklar ile tekrarlandığını söylemek kaçınılmazdır. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devleti olup, ülkemizde yaşayan herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir; bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, kamuya açık veya kapalı ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama veya açıklamama özgürlüğünü de içerir. Bu haliyle okul sınırları içerisinde yer alan ibadethane, hedef gösterilen akademisyenimizin de dediği gibi tüm inançlara saygılı bir şekilde kullanıma açıktır. Bu haliyle toplu yaşam ilkelerine saygı duymak herkesin sorumluluğudur. Bu toplu kullanımdan rahatsız olanlar için de okulumuza 100metre mesafe içerisinde 3 ayrı ibadet yeri de mevcuttur.

Fakat, okulumuz bünyesinde yer alan ibadethane içerisinde yer alan ayakkabılığı kullanmayarak, uyarıları dikkate almaksızın bu basit hususu dahi büyüten kişilerin toplu yaşam alanlarına saygı göstermeyişini desteklememiz mümkün değildir. Bir diğer yandan, bizlere akademik anlamda her türlü bilgiyi vermeye çalışan değerli akademisyenimizin vahim bir açı ile video çekilerek hedef gösterilmesini hiçbir surette kabul etmeyeceğimizi bildirmek isteriz.

İlgili hedef gösterme çağrısını yapan ve bu konuda örgütlenme sağlayan TÜGVA ve muadili kurumlar biz öğrenciler için en güvenilir alanımız olan okulumuzda tehdit yarattığını söylemek kaçınılmazdır. Üniversiteler eğitim kurumları olup ülkemizin geleceğini oluşturan gençlerin eğitim haklarını böyle propagandalara malzeme edilmesine göz yummayacağız, bizler hiçbir baskı altında kalmadan, bilimin önderliğinde, bağımsız ve laik eğitim sistemi içerisinde gelecekte ülkesine değer katmayı hedefleyen öğrencileriz. Üniversite ilke ve değerlerimizi göz önünde bulundurarak olayı algı çabasına dönüştüren bireylerin bilinçli politikalar yürüttüğünü söyleyebiliriz. Bu bağlamda bizi ve tüm Kadir Has mensuplarını tehdit eden, ötekileştiren ve can güvenliğimiz konusunda endişeye düşüren kurum ve kişilerin aksiyonlarını kabul etmiyor ve göz yummuyoruz.

Son olarak bizlere değer katmaktan başka bir gayesi olmayan hocamızın yanındayız ve hocamıza uygulanan psikolojik ve sözlü şiddetin ilgili birimler tarafından soruşturmaya açılmasını ısrarla bekliyoruz. Bu konuda ilgili kurumlardan yaptıkları çağrının kuruma ve öğrencilerine yönelik tehdit içerdiğini kabul etmelerini ve tersi aksiyon almalarını talep ediyoruz.”