Reklam
Kategoriler: Gündem

Güncelleniyor | İsrail saldırıları sonucu Gazze’de 2778 kişi hayatı kaybetti

Reklam

İsrail ordusu, 7 Ekim’de başlayan çatışmaların 11’inci gününde Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını devam ettiriyor.

Şu ana dek İsrail saldırıları sonucu Gazze’de 2778 kişi hayatı kaybetti. Gazze’den düzenlenen saldırılarda ise 1309 İsrailli yaşamını yitirdi.

Gazze’deki sağlıkla ilgili kaynakların aktardığı bilgilere göre, Han Yunus bölgesini hedef alan hava saldırıları sonucu Gazze’deki Nasır Tıp Kompleksi’ne çok sayıda yaralı geldi.


Filistin haber ajansı WAFA, İsrail’in, savaş uçakları, gemileri ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi’ne saldırılarının gece devam ettiğini aktardı.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Gazze’nin orta kesimlerinde bulunan Deyr el-Belah bölgesinde bir eve saldırı sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

Gazze’nin orta kesimlerindeki Nusayrat ve Şatı mülteci kampları gece boyunca İsrail savaş uçakları tarafından şiddetle bombalandı. Kentin doğu kesimleri de İsrail topçu atışlarının hedefi oldu.

WAFA’nın haberine göre, Gazze’nin güneyindeki Rafah bölgesine İsrail savaş uçaklarının düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralananlar oldu. Kentin batısındaki Rimal Mahallesi’nde bir evin bombalanması sonucu 8 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail ayrıca, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nı da ikinci kez bombaladı.

GÜNCELLENİYOR

15.30 | ABD’DEN 2 BİN ASKERİ PERSONEL VE BİRLİĞE İSRAİL’DE ‘KONUŞLANMAYA HAZIRLANMA’ EMRİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in emriyle yaklaşık 2 bin Amerikan askeri personeli İsrail’de konuşlanmaya hazırlanmak üzere “yüksek hazırlık durumuna” geçirildi.
Savunma Bakanlığı şu anda herhangi bir kuvvetin konuşlandırılması yönünde bir karar alınmadığını kaydetti.

14.12 | BM: İSRAİL’İN TAHLİYE BASKISI ‘ULUSLARASI HUKUKUN İHLALİ’ ANLAMINA GELEBİLİR

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in abluka altındaki Gazze’de sivillere tahliye baskısının “uluslararası hukukun ihlali ve sivillerin zorla yerinden edilmesi” anlamına gelebileceğini bildirdi.

Shamdasani, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında devam eden gerilime ilişkin değerlendirmede bulundu.

Devam eden gerilimde 10 günde 4 bin 200 kişinin öldüğünü ve 1 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini aktaran Shamdasani, Gazze Şeridi’ndeki geniş alanların moloz yığınına dönüştüğünü ve sivillerin göreceği zararlar konusunda korkuları olduklarını kaydetti.

Shamdasani, “Askeri operasyonlar, hiçbir azalma belirtisi göstermiyor. Gazze’de devam eden kuşatma su, gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçları etkiliyor. Savaş ve uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğine dair belirtiler var” ifadesini kullandı.

Ölenlerin arasında çok sayıda kadın ve çocuğun yanı sıra en az 11 Filistinli gazeteci, 28 sağlık personeli ve 14 BM çalışanının da bulunduğunu kaydeden Shamdasani, enkaz altında daha kaç cesedin olabileceğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.


13.48 | HAMAS: SİVİL KAYIPLARDAN BMGK’DEKİ İLGİLİ TASARIYI REDDEDEN ÜLKELERİ SORUMLU TUTUYORUZ

Hamas, Gazze Şeridi’nde sivillerin öldürülmesinden, bölgede insani yardım koridoru açılmasına ilişkin tasarıyı reddeden ülkeleri sorumlu tuttuğunu bildirdi.

Hamas, Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedilmesinin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki sivil kayıplardan, BMGK’de insani koridorların açılmasına ilişkin karar tasarısını reddeden ülkeleri sorumlu tutuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BMGK’DEKİ OYLAMA

Rusya’nın Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı 15 üyeli BMGK’de oylanmıştı. Tasarı, 5 “evet” oyu alırken, 6 “çekimser” ve 4 “hayır” oyuyla reddedilmişti.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya “hayır” oyu kullanmıştı. Rusya’nın karar tasarısında birebir Hamas’tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınanmıştı.


13.30 | KIZILHAÇ: GAZZE’YE İNSANİ YARDIM GİRMEZSE DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

Kızılhaç, İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de bir felaket yaşandığını belirtti. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Tommaso Della Longa, “Gazze’deki sağlık sisteminin durumundan derin kaygı duyuyoruz, ilaçlar tükeniyor. Genel olarak yakıt tükeniyor. Gazze’ye insani yardım girmezse durum daha da kötüye gidecek” dedi.


11.50 | İSRAİL: HAMAS VE ‘CİHAT’ ÖRGÜTÜNE AİT ASKERİ TESİSLERE SALDIRI DÜZENLENDİ

İsrail ordusu, Hamas ve ‘Cihat’ örgütüne ait askeri tesisler ile Hamas’ı finanse eden bir bankanın gece saatlerinde vurulduğunu açıkladı.

Gazze’de Hamas’ın bir yöneticisinin öldürüldüğünü de belirten İsrail ordusu, “İsrail Savunma Ordusu ve İsrail Güvenlik Ajansı (ISA), Gazze Şeridi’nde Hamas terör örgütünün Şura Konseyi Başkanı Osama Mazini’yi öldürdü. Mazini, Hamas mahkumlarından sorumluydu ve İsrail karşıtı terör faaliyetlerini yönetiyordu” ifadelerini kullandı.


11.35 | İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ SÖZCÜSÜ: SONRAKİ AŞAMAYA HAZIRLANIYORUZ

Gazze Şeridi’ne 10 gündür saldırılarına devam eden İsrail’in Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, “Ordu, Gazze’de Hamas’a yönelik saldırılarına devam ediyor. Bir ateşkes yok, savaşmaya devam ediyoruz. Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanıyoruz” dedi.


11.30 | İSRAİL’İN MÜLTECİ KAMPINA SALDIRILARINDA 45 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında bir gecede 45 kişinin öldüğünü açıkladı. İsrail, Lübnan’dan sızmaya çalışan 4 kişinin öldüğünü, Lübnan basını sivillerin yaralandığını duyurdu.


09.50 | İSRAİL GÜÇLERİ, DOĞU KUDÜS VE BATI ŞERİADA 55 FİLİSTİNLİYİ GÖZLATINA ALDI

Filistin Esirler Cemiyeti basın sorumlusu Emani Serahane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Doğu Kudüs ile Bat Şeria’nın farklı bölgelerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdiğini belirtti.

Serahane, operasyonlarda, aralarında eski Filistin Meclisi Başkanı Aziz Duveyk ile bazı eski milletvekilleri ve Hamas yetkililerin de olduğu en az 55 Filistinlinin gözaltına alındığını ifade etti.

İsrail makamlarından ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.


09. 32 | İSRAİL’İN GECE BOYUNCA GAZZE’YE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 60’TAN FAZLA FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun gece boyunca Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 60 Filistinli yaşamını yitirdi.


07.10 | TÜRKİYE’DEN GARANTÖRLÜK FORMÜLÜ ÖNERİSİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Dışişleri Bakanlığı’nda gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.

Bazı ülkelerin Filistin adına, bazı ülkelerin de İsrail adına garantörlük statüsü kazanmasına ilişkin soruları yanıtlayan Fidan, “Garantörlük olarak biz ana fikri ortaya koyuyoruz, asıl sistematiğini, ayrıca sistematiğin ayrıca tartışılması gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.


06.36 | İSRAİL ÜLKENİN GÜNEYİNDEN YAKLAŞIK 500 BİN VATANDAŞINI TAHLİYE ETTİĞİNİ AÇIKLADI

İsrail yönetiminin, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana, Gazze çevresinden yaklaşık 500 bin İsrailliyi tahliye ettiği belirtildi.

Yediot Aharonot gazetesinin haberine göre, İsrail ordusunun dış medya sözcüsü Jonathan Conricus, gelişmelere dair yabancı medyaya brifing verdi.

04.39 | BATI ŞERİA’DA İSRAİL ORDUSU BASKIN SIRASINDA 17 YAŞINDAKİ BİR FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

Batı Şeria’nın el-Halil kentinin kuzeyindeki Halhul beldesine baskın düzenleyen İsrail ordusu, 17 yaşında bir Filistinliyi ateş açarak öldürdü.


03.44 | UNICEF: GAZZE’DE SU TÜKENDİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi’nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

UNICEF’in X platformunda yaptığı açıklamada, “Gazze’deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var” ifadeleri paylaşıldı.


01.33 | SDEROT KENTİNDE ASKERİ HAREKETLİLİK

Abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 10 gündür saldırılarına devam eden İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınında yer alan Sderot kenti çevresindeki yollarda güvenlik önlemleri aldı.

Bu haber en son değiştirildi 17 Ekim 2023 15:33 15:33

Reklam

Önceki Haberler

Lübnan’da ikinci saldırı: Çok sayıda kablosuz iletişim cihazı daha patladı!

Lübnan'ın birçok şehrinde Hizbullah'ın kullandığı telsizleri hedef aldığı düşünülen patlamalar meydana geldi. El telsizlerinin patlamasıyla…

18 Eylül 2024 17:40

İşçiye polis şiddeti yargıya taşındı

Sendikalı olma hakkını kullandıkları için işten atılan ve 62 gündür işe geri iadeleri için mücadele…

18 Eylül 2024 17:35

Narin Güran’ın amcası Salim Güran ile AKP’li Galip Ensarioğlu aynı karede!

Diyarbakır'da 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın katil zanlılarından Salim Güran ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip…

18 Eylül 2024 17:16

Erdoğan’dan Anayasa çıkışı: Bizim açımızdan bir tartışma yoktur

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan…

18 Eylül 2024 16:03

Bir ABD’li gözaltına alındı: Maduro’ya karşı suikast iddiası!

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına…

18 Eylül 2024 15:51

Sağlık emekçilerinden eylem: Yılın 5 ayı gelir vergisine çalışmaktan yorulduk

Sağlık emekçileri, vergide adalet talebiyle başlattığı eylemlerin 28’inci haftasında İstanbul Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi…

18 Eylül 2024 15:42
Reklam