Hiranur Vakfı’nda çocuk istismarı davası: Duruşma 27 Şubat'a ertelendi

2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30’da başlayan duruşmayı takip etmek isteyen basın mensuplarının adliyeye girişine izin verilmedi. Engelleme üzerine adliye girişinde kargaşa yaşanmaya başladı.

Hiranur Vakfı’nda çocuk istismarı davası: Duruşma 27 Şubat'a ertelendi

BirGün’den Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’yi 6 yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın ilk duruşması, bugün Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda görülmeye başlandı.

10.30 | Saat 10.00’da başlaması beklenen duruşma gecikmeli olarak saat 10.30’da görülmeye başlandı. Mahkeme başkanı, yoğun katılımın olduğu duruşmanın daha büyük bir salona alınması talebini önce reddetti, tepkilerin ardından salonun değiştirilmesini kabul etti.

11.05 | Büyük salona geçilmesi kararının ardından heyet ve sanıklar salondaki yerini aldı.

11.20 | Duruşma, iddianame okunmadan ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) açılmadan Malatya, Kırıkkale, Çorum, Kütahya, Ordu, Eskişehir, Yalova barolarının katılma talebi ile başlatıldı. Avukat Ömer Kavili söz alarak duruşmanın usule aykırı başlatıldığına dikkat çekti.

11.40 | Avukatların tepkilerinin ardından mahkeme başkanı SEGBİS kaydının açılmasına izin verdi. Avukatlar, duruşma tutanağının ilk sayfasının gösterilmesini talep ediyor ancak mahkeme başkanı bu taleplere yanıt vermiyor.

11.50 | Mahkeme başkanı iddianameyi okumaya başladı.

12.26 | Adana Barosu’ndan avukatlar, mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Adana Barosu yönetim kurulu üyesi avukat, duruşma başlamadan önce yaşanan sürece dikkat çekti. Avukatların duruşma salonunun dışında beklerken, katılma taleplerinin alınmaya çalışıldığını söyledi.

Mahkemenin, SEGBİS’i açmama ve iddianameyi okunmama kararlarının da adil yargılanma açısından sorun olduğunu belirtti. Avukat, “Eğer bu davayı hukuk kurullarına uygun şekilde götüremeyeceksiniz, duruşmadan el çekin” diye konuştu.

13.10 | Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez: “Duruşmanın başlangıcından beri hukuka usule aykırı yapılan işlerin SEGBİS’e geçmesi için bir kez daha tekrarlıyorum. Duruşmanın yasal anlamda başlanması için gereken usulü yerine getirmediniz. Duruşmaya bir iki saat geç başlanıldı. Katılma taleplerimizi tekrar tekrar dile getiriyoruz. Bu tarihi davalardan biri. Bu sadece o kişinin değil binlerce çocuğun ve kadının sesi olacak bir davadır. O nedenle bizler Türkiye’nin her yerinden gelen barolar katılmak istiyoruz. Heyet duruşmayı kapalı yapma niyetindeyse bunun doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. En azından kısmi kapalılık değerlendirmesi yapmanızı talep ediyoruz.”

15.38 | Savcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı haricinde diğer tüm kurumların davaya katılma talebinin reddedilmesini ve duruşmanın kapalı yapılması talebinin kabul edilmesini istedi. Mahkeme heyeti karar için ara verdi.

15.40 | Aranın ardından kararını açıklayan heyet, sanık avukatlarının talebi doğrultusunda tüm katılma taleplerini reddetti. ‘Kapalı duruşma’ kararı alan heyet, davaya yayın yasağı getirdi. Kararın ardından duruşma salonu boşaltıldı, duruşmaya 16.30’a kadar ara verildi.

16.00 | Mahkemenin tepki çeken kararının ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. TBB Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez ve İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç tarafından yapılan konuşmalarda müdahillik taleplerinin reddedilmesi ve ‘kapalı duruşma’ kararına tepki gösterildi.

TBB Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez: “Bugün aslında kişisel olarak gösterilemeye çalışılan dava hem mağdur hem de sanıklar açısından kişisel değil, toplumsal bir davadır. Bu dava tarihi bir davadır. Buna rağmen baştan beri usul kurallarına aykırı şekilde davranan, haklı katılma taleplerimizi reddeden bir mahkeme heyeti ile karşı karşıyayız. Zannetmesinler ki bugün katılma taleplerimizin reddedilmesiyle ve duruşmanın kapalı hale getirilmesiyle bağımsız savunmanın temsilcisi olan biz avukatlar yılacaktır, vazgeçecektir.”

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç: “Karar, bütün vicdanları, yürekleri yaraladı. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından buradaydık. Çocuk istismarını yeşerten, laik hukuk devleti ile sorunlu yapılara bu memlekette oy uğruna göz yumanlar da sorumludur. Annelerin, babaların suça ortak oldukları, şikayetten vazgeçtikleri bir dünyada avukatların baroların katılma talepleri reddedilse biz her daim istismara uğrayan bu çocukların sesi olacağız.”

17.35 | Kapalı yapılan duruşmada sanık Yusuf Ziya Gümüşel, sağlık sorunlarını, sanık Kadir İstekli ise iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini gerekçe göstererek savunma yapmadı. Duruşma 27 Şubat tarihine ertelendi.