İsrail'in 'yanlışlıkla öldürdüğü' rehinelerin yemek artıklarından yardım çağrısı yaptığı ortaya çıktı

İsrail ordusu, Gazze'de 'yanlışlıkla' öldürülen üç rehine tarafından yemek artıklarıyla hazırlanmış gibi görünen bir yardım çağrısının yazılı olduğu pankartın bulunduğunu açıkladı.

İsrail'in 'yanlışlıkla öldürdüğü' rehinelerin yemek artıklarından yardım çağrısı yaptığı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 15 Aralık Cuma günü Gazze’de ‘yanlışlıkla’ öldürdüğünü açıkladığı üç İsrailli rehinenin acil yardım çağrısı yaptığı ve yemek artıklarını kullanarak yardım istediklerini kaydettikleri bir pankart yazdığı ortaya çıktı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden 17 Aralık Pazar günü yaptığı açıklamada, “Üç İsrailli rehinenin IDF tarafından kazara vurulduğu trajik olayın ardından olay yerinin yakınındaki binada aramalar yapıldı. Burada yemek artıkları kullanılarak hazırlanmış gibi görünen yardım çağrıları yazılıydı. Sahada yapılan inceleyemeye dayanarak, üç rehine, en azından bir süreliğine çağrıların yapıldığı yerde bulunmuş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Olayla ilgili başlatılan soruşturmanın devam ettiğini bildiren Hagari, “IDF, ek bulgulardan aileleri haberdar etti ve aileleri haberdar etmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE’DEKİ EN BÜYÜK TÜNEL BULUNDU

Öte yandan, İsrail ordusundan yapılan bir diğer açıklamada da Hamas’ın kullandığı iddia edilen geniş, betonarme ve demirle kaplanmış geniş bir tünelin bulunduğu ve tünelin Hamas mensuplarını araçlarla Gazze’den sınıra taşımak için kullanıldığı ileri sürüldü.

Reuters’ın aktardığına göre, söz konusu tünel çaprazlama bir şekilde 50 metre derinliğe ulaşıyordu. Elektrik tesisatının bulunduğu belirtilen tünel daha sonra 3 metre yükseklikte ve genişlikte bir alana açılıyordu. IDF Sözcüsü Hagari, tünelin Gazze kentinin kuzeyine ulaşacak şekilde 4 kilometre uzunluğunda olduğunu söyledi. Hagari’ye göre, ‘Gazze’de bulunan en büyük tünel, (Erez) geçişini hedef almak üzere’ tasarlanmıştı.

Söz konusu tünelin 7 Ekim’deki saldırılarda Hamas tarafından kullanılıp kullanılmadığı hakkında açıklama yapmayan Hagari, “Bu tünele milyon dolarlar yatırılmış. Bu tüneli inşa etmek yıllar sürmüş… Araçlar (tünelin içinde) gidebiliyordu” ifadelerini kullandı.

Hagari, basın mensuplarına Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinwar ve kardeşi Muhammed Sinwar’ın tünel içinde araç kullandığını gösteren bir video da gösterdi.