Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Lavrov: Gazze ve Batı Şeria’daki akan kanın derhal durmasında ısrarcıyız

Reklam

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da Venezüella Dışişleri Bakanı Yvan Gil’le görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. İsrail-Filistin çatışması hakkında “Akan kanın derhal durmasında ve Gazze Şeridi’nin yanı sıra şimdi de Batı Şeria’da tam anlamıyla ‘çığlık atan’ beşeri sorunların çözülmesinde ısrarcıyız” dedi.

Batı Şeria’nın medyada çok fazla gündeme getirilmediğini, zira tüm dikkatlerin Gazze Şeridi’ne yoğunlaştırıldığını belirten Lavrov, fakat Batı Şeria’da da onlarca yaralı olduğunu ve orada da saldırılar düzenlendiğini vurguladı.

“ÇATIŞMALAR BİTER BİTMEZ MASAYA OTURULMALI”

Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar biter bitmez müzakere masasına oturulması gerektiğini kaydeden Lavrov, Filistin devletinin kurulması konusunda anlaşma yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Uzun vadede bu sorunun tek çözüm yolunun BM Güvenlik Konseyi kararlarında öngörüldüğü gibi bağımsız bir Filistin devleti kurulması olduğunu söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, sorunun çözümü sürüncemede bırakıldıkça bölgede istikrarı sağlamanın o kadar zor olacağı uyarısında bulundu.

Lavrov, bundan dolayı bölgedeki çatışmaların ardından tüm tarafların derhal müzakere masasına oturması gerektiğini ve Rusya’nın bu duruşunu koruduğunu vurguladı.

“HASTANELERİN VE KREŞLERİN BOMBALANMASINA KARŞIYIZ”

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına yönelik eleştirilerde bulunan Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

Rusya terörün her türlü tezahürüne karşı çıkıyor. Ancak bununla birlikte, yerleşim alanlarının, hastanelerin, kreşlerin ayrım gözetmeksizin bombalanması ve bunun sonucunda binlerce çocuk da dahil binlerce masum vatandaşın hayatını kaybetmesi gibi uluslararası beşeri hukuku büyük ölçüde ihlal eden yöntemler kullanarak terörle mücadele eden ülkelere de kesin olarak karşıyız.

“BATI’NIN YARGI SİSTEMİ ÖNYAGILIDIR”

Lavrov açıklamasında, Fransa’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarma kararının yargısal önyargının bir tezahürü olarak adlandırdı.
Fransa, Suriye’de sivillere karşı yasaklı kimyasal silahların kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak Esad, kardeşi Mahir Esad ve diğer iki üst düzey yetkili hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.
Lavrov gazetecilere yaptığı açıklamada “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında uluslararası tutuklama emri çıkaran Fransız mahkemesinin kararıyla ilgili olarak, biliyorsunuz Batı yargı sistemi, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde, önyargılı olduğunu defalarca kanıtlamıştır” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

İran’da hükümet acil toplanıyor: Reisi’nin yerini kim alacak?

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yaşamını yitirmesinin ardından hükümet acil toplantı yaptı. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi…

20 Mayıs 2024 10:55

28 Şubat davasının hükümlülerinden yeniden yargılanma talebi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla tahliye edilen 28 Şubat Davası hükümlüleri Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Yıldırım…

20 Mayıs 2024 10:40

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiği doğrulandı

ran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide…

20 Mayıs 2024 10:30

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40
Reklam