Şimşek'in "Yüksek ücret artışları yüksek enflasyona sebep oluyor" açıklamasını TÜİK verileri yalanlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomik krizin faturasını emekçilere çıkarttı. Enflasyondaki artışın asgari ücret artışından kaynaklandığını belirtti.

Şimşek'in

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek krizin faturasını emekçilere çıkardı. Enflasyonun ücretlerdeki artıştan kaynaklandığını belirten Şimşek, çözüm olarak “Maliye politikasında harcamaları kontrol ederek yapacağız, kamudan tasarrufla yapacağız” ifadelerine yer verdi. Şimşek’in yüksek enflasyonun nedeni olarak ücret artışları olarak göstermesi ise gerçeklerle bağdaşmıyor ve bu söylemin sermaye lehine bir manipülasyon olduğu açık. Bununla birlikte rakamlar ve TÜİK verileri de Şimşek’i yalanlar nitelikte.

“ÜCRET ARTIŞI ENFLASYONU ÇOK ETKİLEYEN BİR YAPI DEĞİL”

Geçtiğimiz sene Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri başlıklı etkinlikte konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Mehmet Şimşek’in açıklamalarının tam tersini söylemişti. Ücretlerdeki artışın enflasyonu çok etkilemediğini söyleyen Kavcıoğlu, şu ifadelerde bulunmuştu: “Yüzde 30 üzerinde asgari ücret zammı verildiği dönemlerde yüzde 8,5 gibi bir enflasyon oluştu. Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini öngörüyoruz.”

“ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ ENFLASYONİST BİR ETKİ YARATMAZ”

Asgari ücret-enflasyon ilişkisi hakkında 2021 yılında Evrensel‘e konuşan iktisatçı Mustafa Sönmez ise asgari ücretteki artışın enflasyonist bir etki yaratmayacağını belirtirken şu ifadelere yer vermişti: “Bütün şartlar dikkate alındığında asgari ücretteki artış enflasyonist bir etki yaratmaz. Çünkü enflasyona etki eden en önemli dinamik döviz fiyatları. Döviz fiyatlarından kaynaklanan bir maliyet artışı ve bunun önce üretici sonra tüketici fiyatlarına yansıması var. Asgari ücret arttı diye talepten kaynaklanan bir artış yok şu anda. Türkiye’nin yaşadığı enflasyon ağırlıkla maliyet enflasyonu. Yani döviz fiyatlarının artması, ithal edilen girdi ya da mamul malların fiyatlarının yüksekliği ve bunun tüketici fiyatlarına yansıması. Talepten kaynaklanan bir enflasyon da var fakat çok tali. İnsanlar enflasyondan sakınmak için birtakım harcamalarını öne çekiyorlar. Yarın bu fiyattan bulamayız diye talepte bulunuyorlar. Bunun da getirdiği bir fiyat artışı var ama asli olan bu değil, asli olan maliyet enflasyonu ve bu dövizden kaynaklanan bir enflasyon. Asgari ücret artışının talep enflasyonunu kamçılayan, öne geçiren bir etkisi olmaz.”

TÜİK VERİLERİ ŞİMŞEK’İ YALANLIYOR

TÜİK’in yayınladığı verilere göre iş gücünün gelirden aldığı pay 2022 yılında %38’den %31’e düşerken net işletme artığı %42’den %54’e çıkıyor. Bu durum, Maliye Bakanı’nın dediğinin tam aksine asgari ücretteki artışın enflasyonu yükseltmediğini, tersine enflasyon yükselirken reel ücretlerin gerilediğini gösterirken, sermaye gruplarının yüksek kârlılık arayışının enflasyonu yükselttiğine işaret ediyor.