"O mermiyi FETÖ’cü polisler ABD’den getirdi"
Akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun Ankara’da 18 Aralık 2002’de evinin önünde silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili davada 6’sı tutuklu, 1’i tutuksuz, Fetullah Gülen dahil 3’ü firari, 10 sanığın Ankara 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi.
Duruşmaya, tutuklu sanık eski askerler Levent Göktaş, Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Gökhan Nuri Bozkır ile eski istihbaratçı Enver Altaylı, Aydın Köstem ve tutuksuz sanık Mehmet Narin katıldı. Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu ve kızları da mahkeme salonunda hazır bulundu.
Tanık beyanlarının ardından ara karara yönelik mütalaasını sunmak üzere savcı Zafer Ergün söz aldı.
Ergün, sanıklardan Göktaş ve Emek’in 16 Aralık 2002’de “patates hat” diye tabir edilen operasyonel hatlar üzerinden Mumcuoğlu’nun kullandığı patates hattı aradığını, söz konusu hattın 17 Aralık 2002’den sonra kullanılmadığını belirtti.
Yurt dışından alınan hatların Türkiye’deki baz verilerinin tespit edilemediğini dile getiren Ergün, sanıkların kullandığı belirlenen hatların incelenmesi ve dava dosyasına kazandırılması talebinde bulundu.
Savunmaların ve tanık beyanlarının ardından mahkeme talepleri aldı. Hablemitoğlu ailesinin avukatı, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hasan Atilla Uğur, Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü, İrfan Fidan, Mustafa Çalışkan, Tamer Topsakal ve Tuncay Özkan’ın tanık olarak dinlenmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dinlenmesi talebini mahkemenin takdirine bırakırken, Tuncay Özkan’ın ise beyanlarının dosyaya kazandırılmasından sonra dinlenmesine ilişkin karar verilmesini, sanıkların tutukluluk halinin de devamını talep etti.
Mahkeme heyeti Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü, Tuncay Özkan ile Hasan Atilla Uğur’un tanık olarak dinlenmesine, Abdullah Gül’ün dinlenmesi talebinin ise tüm deliller toplandıktan sonra kararlaştırılmasına hükmetti. Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan ile Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın dinlenmesi talebini reddeden mahkeme, ayrıca Hablemitoğlu’nun katledilmesinden birkaç gün önce Eskişehir’de katıldığı konferansın görüntüleri ile öldürülmesinden hemen önce alışveriş yaptığı markette Hablemitoğlu’nu izlediğinden şüphelenilen iki kişinin yer aldığı görüntülerin dosyaya kazandırılmasına karar verdi. Mahkeme, söz konusu görüntülerdeki kişilerin, o dönem Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma Alay Komutanlığı’nda görevli binbaşı rütbesinin altındaki personelin bilgi ve görüntüleriyle karşılaştırılmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Göktaş, Emek, Mumcuoğlu, Bozkır, Altaylı ve Köstem’in, mevcut delil durumunun sanıkların lehine değişmesi ihtimali nedeniyle tahliyesine karar verdi. Dosyada böyle tutuklu sanık kalmadı.
Tutuksuz yargılanma kararı verilen sanık Altaylı, daha önce ‘FETÖ üyeliği’ ve ‘casusluk’ suçlarından hapis cezası aldığından cezaevinden tahliye edilmedi.
THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…
İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…
Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…
Kınık ailesi, 26 Mayıs'taki duruşma öncesi Zehra Kınık'ın neden olduğu kaza sonucu ölen Batın Barlasçeki’nin…
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa çıkışını değerlendiren ve yeni anayasa tartışmalarına değinen DEM Parti Sözcüsü Ayşegül…