New York Times: İsrail'in hastane saldırısı hakkındaki iddiası şüpheli

Amerikan New York Times gazetesinden Gazze'de yaşanan hastane katliamı çarpıcı bir değerlendirme geldi.

New York Times: İsrail'in hastane saldırısı hakkındaki iddiası şüpheli

ABD’de yayın yapan New York Times gazetesi (NYT), İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı Gazze saldırıları sırasında yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği El Ehli Baptist Hastanesi saldırısının görüntülerini analiz etti. Gazete, İsrail ordusunun 471 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin  öne sürdüğü “İslami Cihad grubunun fırlattığı roketle vuruldu” iddiasını çürüttü.

Al-Jazeera videosunu detaylı şekilde inceleyen gazete, İsrailli yetkililerin videoya ilişkin iddialarının ve analizlerinin gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardı.

Videodaki roketin hastanedeki patlamayla “bir ilgisi olmadığı” sonucuna varan uzmanlar, burada görülen roketin havada patladığını ancak hastane saldırısının bu patlamadan 7 saniye sonra meydana geldiğini belirtti.

Al Jazeera’nın videosunun İsrail ordusu tarafından X platformu üzerinden defalarca paylaşıldığı ve çeşitli televizyon kanallarında kullanıldığına işaret eden NYT, “Videodaki roketin hastane yakınına hiç yaklaşmadığı sonucuna varıldı. Bu roket, Gazze’den değil İsrail’den atıldı. Roket, İsrail-Gazze sınırının üzerinde hastanenin en az 2 mil ötesinde patladı” ifadesini kullanıldı.

İSRAİL’İN KANITLARI ŞÜPHELİ

Haberde, “NYT’nin bulguları, hastane patlamasına tam olarak neyin ve kimin neden olduğu sorusunu yanıtlamıyor. İsrailli ve ABD’li istihbarat ajanslarının, bu patlamaya arızalanan bir Filistin roketinin yol açtığı iddiası hala muhtemel olsa da Times’ın analizi, buna yönelik sunulan kanıtı şüpheli buluyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

NYT’nin analizine ilişkin açıklama yapan bir ABD istihbarat yetkilisi ise NYT ve ABD istihbaratının videoyu “farklı şekillerde yorumladığını” söylemekle yetindi.

ABD yetkilileri, Al Jazeera’nin videosundaki roketin “arıza yapan bir Filistin roketi” olduğunu öne sürmüştü.

HASTANE YAKININDA İKİ PATLAMA

Haberde, uzmanların yaptığı incelemeye göre hastanenin vurulma anında İsrail bombardımanının sürdüğü ve hastane vurulmadan önceki 2 dakika içinde hastane yakınında 2 patlama yaşandığı bilgisi verildi.

İsrail ordusu sözcüsü Nir Dinar, NYT’ye yaptığı açıklamada, hastane yakınını bombalamadıklarını söyledi ancak en yakın bombanın hastanenin ne kadar uzağına düştüğüne dair detay vermedi.