Polonya Ukrayna'yı silahlandırmaya son veriyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin BM'de yaptığı konuşma sonrasında Polonya, Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapmayacaklarını açıkladı.

Polonya Ukrayna'yı silahlandırmaya son veriyor

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki yaptığı açıklamada, Volodimir Zelenskiy’nin tahıl ihracatı konusunda Rusya’ya yardım ettiği yönündeki açıklamasının takipçisi olacaklarını söyledi.

Polonya, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Varşova’yı Polonyalı çiftçilerin çıkarlarını korumak amacıyla Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasaklayarak Rusya’nın ekmeğine yağ sürmekle suçlamasının ardından Ukrayna’ya silah transferine son verdiğini açıkladı.

Polonya, Şubat 2022’deki Rusya’nın askeri müdahalesinin bu yana kilit bir müttefik ve Kiev’in ana silah tedarikçilerinden biriydi. Ayrıca çeşitli şekillerde devlet yardımı sağlanan bir milyon Ukraynalı mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

‘POLONYA’YI MODERN SİLAHLARLA DONATIYORUZ’

Reuters’ta yer alan habere göre bu iki ülke arasındaki ilişkiler son günlerde tahıl konusunda artan tartışmalar nedeniyle bozuldu. Çarşamba günü Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin kendi savunmasına öncelik vermeye karar verdiğini söyleyerek Ukrayna’ya silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu.

Morawiecki, “Artık Ukrayna’ya silah transfer etmiyoruz çünkü Polonya’yı daha modern silahlarla donatıyoruz” dedi.

Bu hamle Zelenskiy’nin BM genel kurulunda yaptığı konuşmada Avrupa’da bazı kesimleri tahıl ihracatı konusunun Rusya’nın işine yaramasına izin vermekle suçlamasının ardından geldi.

AVRUPA BİRLİĞİ İHRACAT NOKTASI HALİNE GELDİ

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri harekat, tahıl ihracatı için kullanılan Karadeniz nakliye yollarını kapattı ve AB’nin Ukrayna tahılı için önemli bir geçiş yolu ve ihracat noktası haline gelmesine neden oldu.

Mayıs ayında AB, yerel pazarlarda fiyatların düşmesinden ithalatı sorumlu tutan çiftçileri korumak amacıyla Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’ya yapılan ithalatı kısıtlamayı kabul etti.

Önlemler, ürünlerin bu beş ülkeden transit geçişine izin veriyor ancak yerel pazarda satılmalarını engelliyordu.

Ancak Cuma günü Avrupa Komisyonu, “Ukrayna’ya sınırı olan beş üye ülkedeki piyasa çarpıklıklarının ortadan kalktığını” savunarak ithalat yasağını sona erdirdiğini açıkladı.

Polonya, Macaristan ve Slovakya derhal bu karara karşı çıkacaklarını açıkladılar.

Zelenskiy BM’de yaptığı konuşmada bu kararın ikiyüzlü ve ülkesine zarar verici olduğunu öne sürdü.

Yaptığı Konuşmada “Avrupa’da bazılarının siyasi bir tiyatroda dayanışmayı nasıl oynadığını görmek endişe verici – tahıldan bir gerilim filmi yaratmak…Kendi rollerini oynuyor gibi görünseler de aslında Moskova’daki bir aktörün sahneye çıkmasına yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.

POLONYA’NIN TEPKİSİNE NEDEN OLDU

Bu sözler Polonya’nın öfkeli tepkisine yol açtı ve Polonya Ukrayna Büyükelçisini çağırarak daha ileri misilleme hareketleri konusunda uyardı.

Morawiecki daha sonra Polsat News televizyonuna yaptığı açıklamada: “Ukrayna yetkililerini uyarıyorum. Çünkü çatışmayı bu şekilde tırmandırırlarsa, Polonya’ya ithalat yasağına ilave ürünler ekleyeceğiz. Ukraynalı yetkililer Polonya’nın tarım endüstrisinin ne derece istikrarsızlaştırıldığını anlamıyor. Biz Polonyalı çiftçileri koruyoruz.”

‘ÇIKARLARIMIZI ANLAMALARINI BEKLİYORUZ’

Morawiecki Çarşamba günü Polsat News’e verdiği demeçte “Ukrayna için çok şey yapan ilk bizdik ve bu yüzden onların bizim çıkarlarımızı anlamalarını bekliyoruz. Elbette onların tüm sorunlarına saygı duyuyoruz, ancak bizim için en önemli şey çiftçilerimizin çıkarlarıdır” dedi.

Kiev, Polonya, Macaristan ve Slovakya tarafından alınan tahıl kararı nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulunacağını söyledi. DTÖ sözcüsü, Ukrayna’nın küresel ticaret organına şikayette bulunarak bir ticaret anlaşmazlığında ilk adımı attığını doğruladı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı ise bu adımı eleştirerek “Polonya’ya çok taraflı forumlarda baskı uygulamak ya da uluslararası mahkemelere şikayette bulunmak ülkelerimiz arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için uygun yöntemler değildir” açıklamasında bulundu.

Polonya’nın büyükelçisini çağırmasının ardından Kiev, Varşova’yı tahıl anlaşmazlığı konusundaki tutumunu yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko yaptığı açıklamada “Polonyalı dostlarımızı duygularını bir kenara bırakmaya çağırıyoruz, Ukrayna tarafı Polonya’ya tahıl sorununun çözümü için yapıcı bir yol önerdi” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Büyükelçisi’nin Polonya’nın yasağının “kabul edilemezliği” konusunda Kiev’in tutumunu açıkladığını ve Ukrayna’nın önerilerinin “diyaloğun yapıcı bir rotaya girmesi için temel oluşturacağını” söyledi.

Nikolenko ayrıca büyükelçinin Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın Kiev’i “boğulan bir insana” benzeten ve Polonya’dan yardım aldığını unutmaması gerektiğini söyleyen son sözlerinin “yanlışlığından” duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiğini vurguladı.

ROMANYA’DA YENİ TAHIL PLANI HAZIRLIYOR

Bu arada Romanya Tarım Bakanı Florin Barbu, Bükreş’in önümüzdeki 30 gün içinde Romen çiftçileri korumaya yardımcı olacak bir tahıl ihracat kontrol planı üzerinde Ukrayna ile birlikte çalışacağını söyledi.