Sosyalist Liseliler: Haremlik selamlık eğitime geçit vermeyeceğiz!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitimi tartışmaya açan sözleri üzerine Sosyalist Liseliler'den "Haremlik selamlık eğitime geçit vermeyeceğiz!" yanıtı geldi.

Sosyalist Liseliler: Haremlik selamlık eğitime geçit vermeyeceğiz!

AKP iktidarının yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı canlı yayında eğitim sistemiyle ilgili konuşurken, karma eğitimden taviz verilebileceğinin sinyalini vermesi büyük tepki çekti.

Yaptığı konuşmada, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” dediğini iddia eden Tekin, “Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamaktı. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli” dedi.

Tekin’in bu sözleri üzerine, liselerde eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren Sosyalist Liseliler yazılı bir açıklama yaptı.

“Haremlik selamlık eğitime geçit vermeyeceğiz!” başlıklı açıklamada şöyle denildi:

“Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı canlı yayınlarda şeriata ve karma eğitim sistemine dair sarf ettiği sözler laikliğin tasfiyesini katmerlendirmek için atılacak adımlara meşruiyet kazandırma çabasıdır. 

Tekin “Keşke şeriatı övecek kadar bilgim olsaydı da yazsaydım.” diyerek aklındaki gerçeği ortaya dökmüş, şeriat düzenine dair doğru bir toplumsal düzenmiş gibi gizli bir övgü de bulunmuştur. 

Bir başka programda ise kız çocuklarının eğitime teşvik edilmesi için karma eğitim sistemine karşı haremlik- selamlık mantığı ile eşdeğer bir alternatif yaratmayı makul görmüştür. Şeriat güzellemesi yapan bir zihniyetin yalnızca kız çocuklarını eğitime teşvik etmek için bu sözleri sarf ettiğini düşünmek oldukça safça olur. Kız çocuklarının eğitime teşvik edilmesinin yolu ancak bilimi ve laikliği uygulamaktan geçer. Gerici bir zihniyete sahip velilerin rızasını almak değil, gericiliğe geçit vermemek için politikalar geliştirmek gerekir. Velilerin kız çocuklarını erkeklerle aynı okula göndermek istememesine karşı kız okulları açmak, teşvik edebilmenin ötesinde ergin dahi olmamış çocukların birbirine yabancılaşmasına ve gelecekte toplumsal alanda bir rolü olacak bu çocukların gerici bir zihniyetle beslenmesine sebep olmaktır. AKP’nin eğitim sistemine yönelik politikalarının dindar ve kindar bir nesil yaratma ihtiyacı ile gerçekleştirildiği de ortadadır.  Yani Yusuf Tekin’in veli rızası almak ve teşvik sağlayabilmek diyerek geliştirdiği savunmalar sadece birer aldatmacadır ve gericiliğin örtülmesidir.

Eğitim kurumlarımızın ideolojik olarak böyle bir saldırıya maruz kalması AKP zihniyetinin geliştirebileceği politikaların durumunu yine ortaya sermektedir. 

Toplumsal düzenden ve laiklikten rahatsız olan AKP, kamu kurum ve alanlarını da bu zihniyete göre değiştirmeyi hedeflemiştir. Eğitim sistemi üzerinde yapılacak değişikliklerin ise temel taş olduğunun bilincindedir. 

Bu yüzden laikliğin tasfiyesine yönelik AKP’nin politikalarına ve her geçen gün daha da sessizleşen düzen muhalefetinin işlevsizliğine karşı mücadeleyi büyütmek gerekmektedir. Gericiliği aşılamak için başat saldırı alanı olan eğitim sistemine uygulanacak politikalara geçit vermemek gerekir. 

Ülkemizde aydınlanma ve ilericilik mücadelesinin kökleri yabana atılır bir yerde değildir. Bu mücadeleyi daha önce de olduğu gibi karanlığa sırtını dönecek liseliler sahiplenecek ve büyütecektir. 

Gericiliğe, haremlik selamlık eğitime, AKP’nin eğitime yönelik saldırılarına geçit vermeyeceğimiz bilinmelidir! 

İlerici, bilimsel bir eğitim ve laik bir ülke için vereceğimiz mücadeleyi  büyütmek için seni de Sosyalist Liseliler’e katılmaya çağırıyoruz.

Sosyalist Liseliler
12.07.2023″