Sudan’da iç savaşın ayak sesleri
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 16 Nisan’da Dünya Gıda Programı (WFP) Sudan şubesinde görevli üç yardım görevlisinin öldürülmesinden sorumlu olanların hesap vermesi çağrısında bulundu.
Sudan’da Ordu ve Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalar giderek artarken ölenlerin sayısının giderek artmasından endişe duyuluyor. Taraflar arasındaki çatışmalar karşı-devrimci bir iç savaş niteliği kazanıyor.
Uluslararası Kuruluşlar konuya dair açıklamalar yaparak çatışmaların bir an önce durması yönünde çağrı yapıyorlar.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 16 Nisan’da Dünya Gıda Programı (WFP) Sudan şubesinde görevli üç yardım görevlisinin öldürülmesinden sorumlu olanların hesap vermesi çağrısında bulundu.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan açıklamada, Guterres’in üç BM personeli de dahil olmak üzere sivillerin öldürülmesini şiddetle kınadığını söyledi. Dujarric, BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının binalarının açılan ateş sonucu hasar görmesinden ve Darfur’un çeşitli bölgelerindeki yağma olaylarından duyduklarını üzüntüyü dile getirdi.
WFP, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında yaşanan çatışma sırasında Darfur bölgesinde üç çalışanının öldürülmesinin ardından Sudan’daki tüm faaliyetlerini askıya aldığını bildirdi.
Sudan’daki BM Entegre Geçiş Yardımı Misyonu (UNITAMS) Başkanı Volker Perthes ise, üç görevlinin Kuzey Darfur’un Kabkabiya ilçesinde 15 Nisan’da çıkan çatışmalardaki çapraz ateşte öldürüldüğünü duyurdu. Perthes “Kurşunların BM tesislerine ve diğer insani yardım binalarına isabet ettiğine dair haberlerden derin üzüntü duyuyorum. Ayrıca Darfur’un çeşitli bölgelerinde BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının binalarının yağmalanmasını kınıyorum” dedi.
Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü Doğu ve Güney Afrika Bölgesel Direktörü Tigere Chagutah, yaptığı açıklamada, Sudan’daki çatışmanın taraflarına sivillerin korunması çağrısında bulundu.
Yoğun yerleşim alanlarında tank, top ve savaş uçağı gibi askeri araçların kullanılmasının sivil ölümleri ve yapıların yıkılmasına yol açtığını kaydeden Chagutah, “Siviller çatışmanın ortasında kaldılar. Tarafların sivillerin korunması için geniş alanlarda etkili patlayıcıları kullanmayı bir an önce sonlandırması gerekiyor.” İfadelerini kullandı
Ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 200 sivil ve onlarca askeri personel yaşamını yitirdiği, yaklaşık 1800 kişinin ise yaralandığı tahmin ediliyor.