Tekzen emekçilerinden tazminat isyanı
Tekzen işçileri ödenmesi gereken hakları için mücadele ediyor
Türkiye’de var olan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı birçok yurttaşı etkiledi. Bu süreçte birçok emekçi işten çıkarıldı ve kazanılan birçok hak sermaye sınıfı tarafından gasp edilmeye çalışıldı. Bunlardan bir tanesi ise Tekzen adlı yapı-market firması oldu.
BirGün’den Asena Tunca’nın haberine göre: Uzun süredir ekonomik krizde olduğu bilinen yapı malzemeleri firması Tekzen mağazalarında, işten çıkarılan emekçilerin tazminatlarının ve geriye dönük ödenmeyen maaşlarının hâlâ yatırılmadığı öğrenildi. Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan Tekzen işçilerinin bir kısmı da deprem bölgesinde yaşadıkları mağduriyeti aktarmaya çalışıyor.
Tekzen firması mağazalarını bir bir kapatırken geride tazminatları ve aylıkları ödenmeyen yüzlerce emekçi kaldı. Çalışanlar, firmanın kendilerine yolladığı “iyileştirme ve olumlu adımlar atılacağı” yönündeki e-postaların havada kaldığını ve mağduriyetlerin artarak devam ettiğini anlattı. Deprem bölgesinde de büyük mağduriyetler yaşandığını kaydeden Tekzen emekçilerinden Ufuk Gökbulut, “7 yıldır Antakya mağazasında çalışıyordum. Ekonomik sebepler bahane edilerek çıkarıldık. Evimiz, yerimiz kalmadı. Emekçiler 3 aydır ne maaş ne de tazminat alabildi” dedi. 4,5 yıl boyunca firmanın Turgutreis mağazasında çalışan ve mağazanın kapanmasının ardından iş akdi feshedilen Semra Akar, “Kıdem ve ihbar tazminatımın yatırılacağı ibra edildi ama 2 ay geçmesine rağmen herhangi bir ödeme yapılmadı” ifadelerini kullandı. “Bir anda işten çıkarıldık, borçlarımız ve ödemelerimiz var. Bankalar sürekli arıyor” diyen Akar, şöyle konuştu: “Yöneticilere ve sahiplerine ulaşmaya çalıştık fakat cevap alamadık. Talebimiz bir an önce hak etmiş olduğumuz tazminatın ödenmesidir.”
10 yılı aşkın süredir firmanın Manisa Salihli’deki mağazasında çalışmış olan Emel Gülyüz ise süreci şöyle anlattı: “8 Aralık’ta çıkışım verildi. Tazminatlarımız halen ödenmedi. Şirkette muhatap bulamıyoruz. Telefonlarımıza dönüş yapanlar ‘bilmiyoruz’ cevabını veriyor. İcraya verdiğimde ise ‘böyle bir borcumuz yoktur’ dönüşü aldım. Bölge müdürleri ‘boşuna mahkemeye vermeyin kimse tazminat alamayacak’ tazminat diyormuş. Öte yandan, şirket devlete 3 kez iflas ettiğini belirtmiş ancak devlet kabul etmemiş. Bu kış gününde 800 işçi mağduruz.”
FATURALAR VE BORÇLAR BEKLEMİYOR
Yaklaşık 8 senedir firmada çalışan Selda Tural ise ocak ayında maaşlarının yarısını alabildiklerini ve şubat ayı maaşlarının ise hâlâ yatmadığını belirtti. “Ekonomik krizin hepimizi yorduğu dönemde hak ettiğimiz kuru bir asgari ücreti bile alamıyoruz, sebebini sorduğumuzda muhatap bulamıyoruz” diyen Tural şunları söyledi: “Vaatler boş kalıyor. Hiç değilse deprem bölgesindeki arkadaşlarımıza yarısı kalan Ocak maaşlarının yatırılması için üst birimlere e-posta atıp baskı kurmuştuk. Bu sayede yatırıldı. Bunu kendi hassasiyetleri ve iradeleriyle yatırdıklarını düşünmüyoruz. Aralıkta mağazası kapanan ya da küçülme adı altında işten çıkarılan personellerin tazminatları da yatırılmadı. Depremde hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımızdan da alacak hakları olanlar vardı. Çalışanlar olarak psikolojimiz çok kötü. Tekzen bizleri bekletse de ev sahibi, faturalar ve borçlar beklemiyor. Hepimiz bir an önce haklarımız olan maaşlarımızın ve tazminatlarımızın yatırılmasını istiyoruz.”