Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Türkiye, gri listede kaldı

Reklam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye’nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır” açıklamasına karşın Kara Paranın Aklanmasında Uluslararası Mali Eylem Görev Grubu’nun (FATF) son raporunda Türkiye ‘gri liste’den çıkamadı.

Geçen hafta konu hakkında bir açıklama yapan Bakan Şimşek, “Türkiye’nin kara para ve terörün finansmanıyla mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir. En kısa sürede bu eksiklikleri de tamamlayarak Türkiye’nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır” demişti.

T24 yazarı Çiğdem Toker, Şimşek’in bu açıklamasına karşın Türkiye’nin ‘gri liste’den çıkamadığını yazdı.

“Kara para mücadelesinde söylenmeyenler” başlıklı yazısında Toker, “21-23 Haziran tarihlerinde FATF toplandı. Ardından yazılı açıklama yaparak gri listenin son güncel durumunu açıkladı: Türkiye hâlâ gri listede. Yani daha önce taahhüt etmiş olduğu ödevleri tamamlayamadığı için listeden çıkamadı” dedi.

Toker, yazısının devamında ise FATF’ın Türkiye’ye ilişkin tespit ettiği eksiklikleri şöyle aktardı:

“FATF sitesinde yer alan açıklamada ‘gri liste’deki ülkeler ile ilgili durumlar tek tek irdelenmiş. Türkiye’nin kara paranın aklanması soruşturmalarında mali istihbaratın kullanımı, kâr amacı gütmeyen kurumlara ilişkin risk bazlı yaklaşım konusunda olumlu adımlar attığı belirtiliyor. Bunlar Şimşek’in belirttiği iyi gelişmeler. Buna karşın FATF Türkiye’nin iki ödevinde eksiklik olduğunu kayda geçiriyor.

‘Stratejik’ olarak vurgulanan bu iki eksiklik şöyle sıralanıyor:

– Türkiye’nin kara para aklanmasıyla ilgili daha karmaşık soruşturma ve kovuşturmaları üstlenmesi gerekiyor.

– Türkiye’nin terörizm davalarında daha fazla mali soruşturma yürütmesi gerekiyor. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’in belirlediği gruplarla ilgili terörün finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalarına öncelik vermesi gerekiyor.

‘BÜTÜN SÜRELER DOLDU’

“FATF, Türkiye ile ilgili gri liste analizinde önemli bir not daha düşüyor” diyen Toker, “O da Türkiye eylem planında ilerlemeyi sürdürse bile ‘bütün tarihlerin artık sona erdiği’…” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin takvimdeki tüm süreyi kullandığına dikkat çeken Toker, şöyle devam etti: “Yani Türkiye kara para mücadelesindeki ev ödevleri için belirlenen takvimlerin, sürelerin tamamını kullanmış. FATF, değerlendirmesinin burasında, ‘as soon as possible’ ifadesini kullanıyor. Yani mümkün olan en kısa sürede eksiklerin tamamlanması gereğine vurgu yapıyor. Buradan bizim anladığımız Türkiye’nin gri listeden çıkabilmek için ülkemizde kara para aklanmasıyla ilgili davaların artacağı, daha karmaşık soruşturmaların yürütüleceği ve BM’nin duyurduğu terörle ilişkili gruplarla ilgili soruşturmalara öncelik verileceği. İzleyeceğiz.”

Reklam

Önceki Haberler

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36

Okullarda şiddet durmuyor: Ortaokul öğrencisi öğretmenini bıçakladı

Elazığ’da sınav esnasında kopya çekerken yakalanan öğrenci, yanında getirdiği bıçakla öğretmenini yaraladı.

14 Mayıs 2024 20:48

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Maden ocağında meydana gelen göçükte kalan iki işçiden biri hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 20:09

Sakarya’da iş cinayeti: Boya varilinin patlaması sonucu bir işçi hayatını kaybetti

Boya varilinin patlaması sonucu yaralanan 3 orman işçisinden biri, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 19:59

İstanbul’da suya zam

İstanbul'da İSKİ'nin teklifi ile suya yüzde 36 ile 53 arasında zam yapıldı. Birinci kademe su…

14 Mayıs 2024 19:52
Reklam