Von der Leyen'den inciler: SSCB'nin 1949'da bulduğu atom bombası 1945'te Hiroşima'ya atılmış
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada büyük bir akıl tutulmasına imza attı. Leyen, SSCB'nin 1949'da ürettiği atom bombasını 1945'te Japonya'ya karşı kullandığını iddia etti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombasını ABD’nin değil Rusya’nın attığını iddia ediyor.
ABD’Yİ ÖVMÜŞTÜ
Von der Leyen konuşmasının büyük bir kısmını Rusya’yı Ukrayna’daki çatışmadan dolayı kınamaya ve Japonya’yı Moskova’yı cezalandırmaya yönelik ABD öncülüğündeki kampanyaya katıldığı için övmeye ayırmıştı..
Bu yılın başlarında G7 liderleri toplantısı için Hiroşima’ya yaptığı ziyareti hatırlatan von der Leyen “Atom bombası Hiroşima’yı yerle bir ettiğinde birçok akrabanız hayatını kaybetti. Hayatta kalanların hikayeleriyle büyüdünüz ve geçmişle yüzleşmek, geleceğe dair bir şeyler öğrenmek için bizden de aynı hikayeleri dinlememizi istediniz” ifadelerini kullanmıştı.
ABD, Hiroşima’yı, SSCB’nin İkinci Dünya Savaşı’nın son zamanlarında Japonya İmparatorluğu’na savaş ilan etmesinden iki gün önce bombaladı. Washington kısa bir süre sonra Nagazaki’ye nükleer bomba attı ve bu iki operasyon, tarihte nükleer silahların savaşta kullanıldığı tek olay.
AYNI TAVRI SERGİLEMİŞTİ
Von der Leyen, Batı’nın Japonya’ya yönelik nükleer bombalamalarda Washington’un rolünü gizlemesinin açık bir örneğini göstererek konuşmasında ABD’den hiç bahsetmedi. Leyen, Ağustos ayındaki G7 zirvesinde de aynı tavrı sergilemişti.
Japonya başbakanı, bu yıl Atlantik Konseyi’nin Küresel Vatandaş Ödülü’ne layık görülen birçok kişiden biriydi.
Rusya, Ukrayna ihtilafını Batı’nın kendisine karşı yürüttüğü vekalet savaşının bir parçası olarak görüyor. Moskova’nın askeri doktrini, nükleer cephaneliğini ülkenin varlığının tehdit altında olduğu durumlara karşı bulunduruyor.