Yunanistan’da ana muhalefet partisi SYRIZA yeni liderini seçti.
Aleksis Çipras, son seçimden yenilgiyle çıkmasının ardından istifasını vermişti. Partinin genel başkanlığına eski Çalışma Bakanı Efi Ahçioğlu, eski Maliye Bakanı Öklid Çakalatos, Setafanos Kasselakis, Stefanos Cumakas ve Nikos Pappas aday olmuştu. İlk seçimini 17 Eylül’de yapan SYRIZA’da başkan seçilemedi. Adayların, parti lideri olmak için yeterli çoğunluğa ulaşamadığı seçimde ikinci tura kalan isimler Efi Ahçioğlu ve Stefanos Kasselakis oldu.
Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kasselakis, 2021 yılında SYRIZA ile tanıştı.
Kasselakis, eski SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ın davetiyle Mayıs ve Haziran 2023 genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu, ancak parlamentoya giremedi.
14 yaşında ABD’ye göç eden ve finans ile ekonomi eğitimi alan Kasselakis, bir süre Goldman Sachs’ta çalıştıktan sonra deniz taşımacılığı alanında kendi firmasını kurdu.
ABD’de Kasselakis, Biden’ın 2008’deki kampanyasında gönüllü olarak çalıştı. Şimdi Yunanistan’da ana muhalefet lideri olarak bulunan Kasselakis, gelecek seçimleri kazanması halinde Yunanistan’ın başbakanı olacak. Bu durumda Yunanistan’ın başbakanı, ABD Başkanı’nın seçim kampanyasında gönüllü olarak çalışmış bir isim olmuş olacak.
Ahçioğlu ve Kasselakis’in adaylığında SYRIZA seçimlerin ikinci turunu düzenledi. İlk sonuçlara göre SYRIZA’nın yeni başkanı Stefanos Kasselakis oldu. 133 bin 200 üyenin oy kullandığı seçimde Kasselakis oyların yüzde 56’ini aldı. Efi Ahçioğlu’nun ise oyların yüzde 43’ünü aldığı belirtiliyor.
Kasselakis’in solcu ve muhalif bir parti lideri olabilmesi, belirli bir ideolojik atmosfere ve tarihsel bir bağlama dayanmaktadır. 1980’lerden itibaren ortaya çıkan bu tarihsel gelişme, dünya çapında yükselen sosyalist hareketleri bastırmak amacıyla oluşturuldu. Emperyalist ve kapitalist sistem, sosyalizmin gençlik ve emekçi kesimlerle buluşmasını engellemek için çaba gösterdi ve bu hedef büyük ölçüde başarılı oldu. Sosyalizm, iktidar hedefinden uzaklaştırıldı ve yerine etnik, dini veya cinsiyet temelinde kimlik politikaları öne çıkarıldı. Sosyalistlerin vatanseverlikten uzaklaştırılması da dikkatlice planlandı.
Geleneksel sol hareketlerin temsil ettiği çizgi, 1980’ler ve 1990’lar boyunca giderek daraldı. Bu dönemde, Yunanistan’da olduğu gibi sol görünümlü liberal hareketler popüler hale geldi.
Aslında Amerikancı, emek düşmanı ve sosyalizme karşı olan liberal akımlar, kendilerini sol olarak tanımlayarak, solu kimlik politikalarına hapsetmeyi başardılar. Yunanistan’da SYRIZA iktidarıyla bu durumun en çarpıcı sonuçlarından biri ortaya çıktı. SYRIZA, Yunanistan’daki ekonomik kriz sırasında emekçilerin desteğiyle iktidara geldi, ancak ülkeyi ABD, AB ve IMF’nin etkisi altına soktu. SYRIZA, Yunanistan’ın emperyalizme tamamen boyun eğmesini sağladı.
Bu haber en son değiştirildi 25 Eylül 2023 21:17 21:17
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…