Yurtsever’in gözünden 2023 yılı (3) : 2023’ün öne çıkan işçi direnişleri ve toplumsal mücadeleleri

2023 yılını geride bırakırken, Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaşanan işçi direnişlerini ve toplumsal mücadeleleri okurlarımız için derledik. Bu vesile ile tüm okurlarımıza iyi yıllar dileriz.

Yurtsever’in gözünden 2023 yılı (3) : 2023’ün öne çıkan işçi direnişleri ve toplumsal mücadeleleri

2023 yılını ele aldığımız yazı dizimizin üçüncü bölümünde işçi direnişlerine ve toplumsal mücadelelere yer verdik. Ekonomik krizin faturasının emekçilere kesildiği, sermaye gruplarının karlarına kar kattıkları bir yılı daha geride bırakırken emekçiler ise mücadelelerinden vazgeçmedi. Bugünkü yazımızda son bir yılda yurdun birçok noktasında gerçekleşen direnişleri ele aldık.

AGROBAY

İzmir Bergama’da Agrobay Seracılık’ta Eylül ayında Tarım-sen öncülüğünde başlayan direniş hala devam ediyor. İşçiler direnişlerini İstanbul ve Ankara’ya da taşıyarak Bayburt Grup’a bağlı Şenbay Holding’in Ankara’daki merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti.

Agrobay işçileri direnişi İstanbul'a taşıdı

SCHNEİDER ENERJİ

2023’ün ilk aylarında Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Gebze Schneider Enerji’de toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamaması üzerine işçiler grev kararı aldı. Grev “Milli güvenliği bozucu nitelikte” görülerek yasaklansa da işçiler greve devam etti. Anlaşmanın sağlanmasıyla birlikte grev sona erdi.

LCW DEPO İŞÇİLERİ

İstanbul Esenyurt’taki LC Waikiki deposunda çalışan ve Limter-İş üyesi olan 13 işçi Kod-46 ile işten atıldı. Bunun üzerine 10 Ocak’ta başlayan eylemler 28 Ocak’ta kazanımla sonuçlandı. İşçilerin kıdem tazminatları kabul edildi, işten atılan işçiler işsizlik maaşından yararlanma hakkı elde etti.

İBB AĞAÇ AŞ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj AŞ (İBB Ağaç AŞ) işçileri ücretlerin iyileştirilmesi ve hak kayıplarının giderilmesi talebiyle 14 Ağustos’ta greve gitti. 21 Ağustos’ta kazanımla sonuçlanan eylemde DİSK’e bağlı BTO-SEN üyesi işçilerin ücret zammı kabul edildi, işçiler yan haklar da kazandı.

DORUK MADENCİLİK İŞÇİLERİ

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan ve Yıldızlar SSS Holding’e bağlı Doruk Madencilik’te çalışan işçiler ödenmeyen maaşları ve kıdem tazminatı hakları için 28 Ağustos’ta iş bıraktı. 31 Ağustos’a kadar oturma eylemi yapan işçiler 1 Eylül itibariyle madene inerek açlık grevine başladı. 5 Eylül’de Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) işçilere tazminatların ödeneceğine ilişki taahütü verdiğini açıkladı. Açlık grevini bırakan işçiler “Tüm haklarımızı alana kadar eyleme devam edeceğiz”  diyerek maden ocağının önünde tekrar oturma eylemine başladı.

AKBELEN

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için gerçekleştirdiği ağaç kesimine karşı bölge halkının mücadelesi 2 yıldır sürüyor. Birçok yurttaşın, çevre örgütlerinin, siyasi partilerin ve sendikaların destek olduğu direnişte yurttaşlar jandarma ve polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Ormanlarını kestirmek istemeyerek direnişe geçen birçok köylü de gözaltına alındı.

SPUTNİK

Ağustos ayında sendikalaştıkları için işten çıkarılan Sputnik işçilerinin direnişi halen devam ediyor. Toplu iş sözleşmesi sırasında anlaşamayınca Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile örgütlenen işçiler direnişlerine Ağustos ayında başlamışlardı. Sputnik patronunun masaya oturmadığı süreç TÜMTİS, Liman-İş, Sağlık-İş gibi sendikaların desteğiyle devam ediyor.

TRENDYOL

Trendyol, İstanbul Esenyurt’taki deposunda küçülme gerekçesiyle sendikalaşan 54 işçiyi işten çıkarmıştı. DGD-SEN ve PTT-SEN’in örgütlediği direniş yurttaşlar tarafından Trendyol boykotuyla desteklendi.

Direnen Trendyol depo işçileri gözaltına alındı

İSTEK VAKFI ÖĞRETMENLERİ HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYOR

İstanbul Sultangazi’de bulunan İSTEK Vakfı Kaşgarlı Mahmut Okuluları’nda çalışan öğretmenler insanca bir yaşam için 15 Aralık’ta okul önünde bir eylem gerçekleştirdi. Öğretmenlerin eylemine öğrenciler de destek verdi.

Her geçen gün maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini belirten öğretmenler, Ocak ayında maaşlarına en az enflasyon oranında zam yapılmasını, kıdem yılına göre düzenlenmiş branş ve cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalktığı, şeffaf bir maaş skalası oluşturulmasını talep etti.

İZMİR ŞEHİR HASTANESİ

İzmir Şehir Hastanesi Şantiyesinde taşeron Alp Erdem Elektrik Şirketi’nde çalışan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler aylardır verilmeyen ücretleri için 11 Aralık’ta iş bırakma eylemi başlatmıştı. İşçilerin başlattığı eylem kazanımla sonuçlandı.

İZMİR ŞEHİR HASTANESİ

İzmir Şehir Hastanesi Şantiyesinde taşeron Alp Erdem Elektrik Şirketi’nde çalışan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler aylardır verilmeyen ücretleri için 11 Aralık’ta iş bırakma eylemi başlatmıştı. İşçilerin başlattığı eylem kazanımla sonuçlandı.

ÖZAK TEKSTİL

Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de başlayan direniş 35’incü gününde 2024 yılına giriyor. İşçilerin Öz İplik İŞ sendikasından ayrılarak Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) üye olmasının ardından baskıya maruz kalmaları ve en son bir kadın işçinin işten atılmasıyla birlikte iş yerinde grev kararı alındı. 35 gündür direnişe devam eden işçiler geçtiğimiz Çarşamba günü bir kez daha göz altına alındı. Direnişe diğer sendikalardan, sivil toplum örgütlerinden ve siyasi partilarden destek geliyor.

Grevdeki Özak Tekstil işçilerine jandarma müdahalesi

İZMİR SOSYAL TESİS BİNASI ŞANTİYESİ

İzmir Menemen Belediyesi’nin, Yapı İş Mühendislik Firmasına ihaleye vermiş olduğu Sosyal Tesis ve Tiyatro Binası Şantiyesinde çalışan 40 inşaat işçisi haklarını aramak için eylem gerçekleştirdi.

ŞİRECİ TEKSTİL

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Şireci Tekstil’de çalışan 2 bin işçinin 6 günlük direnişi zaferle sonuçlandı. Patron, işçilerin isteklerinin büyük bölümünü kabul etti. Çalıştıkları fabrikanın önünde 5 gün eylem yaptıktan sonra dün de kent merkezine yürüyüş yapan işçilerin işlerine dönmeleri için bugün de AKP’li Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin Organize Sanayi Bölgesi’ne gitti.

CORNİNG

Gebze’de faaliyet gösteren Corning Optik fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine Lastik-İş Sendikasına üye işçilerin 14 Temmuzda başlattığı grev, 156. gününde anlaşmayla sonuçlandı. Grev, 15 Aralık Cuma akşamı Lastik-İş Sendikası Genel Merkezinde işveren yetkilileri, Lastik-İş Gebze Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri arasında yapılan toplantıda anlaşmaya varılarak bitirildi.