Reklam
Kategoriler: Gündem

12 yurttaşın hayatını kaybettiği apartmana manzara bozulmasın diye kiriş konulmamış

Reklam

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, 6 Şubat 2023’teki depremlerde yerle bir olan Hatay’ın İskenderun ilçesinde üç yıl önce açılan ve sarsıntılar sırasında asansör noktasından bölünerek 12 kişinin ölümüne sebep olan 17 katlı MCG Tower adlı lüks binanın inşasındaki usulsüzlükleri yazdı.

Binada yaşamını yitiren Cehide ve Rafi Sümbültepe’nin çocukları Süheyl ve Selin’in adalet mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Saymaz, “Avukatları Bülent Akbay ile birlikte savcı gibi çalıştılar. Akbay’ın mahkemeye sunduğu dilekçeye göre bina daha inşaat halindeyken olası bir depremde yıkılacağı belliydi” dedi.

“MANZARA BOZULMASIN DİYE”

Saymaz, şöyle devam etti:

“Statik projenin hatalı olmasından kaynaklı döşemelerde eğilme oluştu ve sarkma meydana geldi. Bu durum yapı yükseldikten sonra anlaşıldı. Eksiklikleri hasıraltı etmek için tadilat projesi yapılmadan zeminin ve birinci katın üst kısmına statik projede olmayan çelik kirişler eklendi.

İkinci kattan sonra betonarme kirişler konuldu. Ancak kirişler binanın yola bakan tarafına yapıldı. Deniz tarafına manzara bozulmasın ve maliyet artmasın diye kiriş yerleştirilmedi. Haliyle binanın yükünün dağılmasını engelledi. Beşinci kattan itibaren ise havalandırma boşlukları daraltılarak, dairelere ve banyoya katıldı.”

KURUMLAR GEREĞİNİ YAPMADI

Saymaz şöyle devam etti:

“İnşaat beşinci kata geldiğinde Hatay Yükseliş Yapı Denetim Limited Şirket’i usulsüzlüğe ortak olmak istemedi.

Depremden iki ay önce, 13 Aralık 2022’de, noter aracılığıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İskenderun Belediyesi’ne ‘Yapı denetim hizmet sözleşmemizi gördüğümüz lüzum üzerine feshettiğimizi bildiririz’ diye ihtarda bulundu.

Ancak ne müdürlük ne de belediye gereğini yaptı. Aileler binaya yerleşti. Halbuki binanın iskanı bile yoktu.”

13 ŞÜPHELİ HAKKINDA DAVA

İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmayı tamamlayıp 13 şüpheli hakkında bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmaktan dava açtığı ifade eden İsmail Saymaz, iddianamede, Konya Teknik Üniversitesi’nin bilirkişi raporunun dayanak alındığını belirtti ve şöyle yazdı:

“Rapora göre, jetgrout (enjeksiyon) projesinde 80 santimetre olması ve merkezden merkeze bir buçuk metre aralıklarla üretilmesi gereken kazıklar projeye uygun olarak yapılmadı. (…)”

Reklam

Önceki Haberler

9 Mayıs: Faşizme karşı zaferin 80. yıldönümü

Bugün yeniden bu günleri hatırlamak, aynı zamanda sermayenin, emperyalistlerin doymak bilmeyen kar hırsının nerelere varabileceğini…

9 Mayıs 2025 18:12

Sedat Peker’den dikkat çeken paylaşımlar: Devlet Bahçeli ile telefonda görüştü iddiası

Sedat Peker, Türkiye'ye geri dönüşü ve MHP lideri Bahçeli ile temas kurduğuna ilişkin iddiaların yer…

9 Mayıs 2025 17:03

DEM Parti’den 8 maddelik açıklama: Barışın ve kardeşliğin ışığını bu topraklara mutlaka getireceğiz

DEM Parti MYK, PKK'nin silah bırakmasını ve kendini feshetmesini öngören kongreyi topladığını duyurmasına ilişkin yazılı…

9 Mayıs 2025 16:29

Erdoğan, MÜSİAD Genel Kurulu’nda Özgür Özel’i hedef aldı: Suç örgütünün boyunduruğundan kurtulması gerek

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, beklenenin aksine…

9 Mayıs 2025 15:55

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete sert sözler: Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, "Şu…

9 Mayıs 2025 15:29

ABD Konsolosluğu’nun sabıka kaydı paylaşımı Meclis gündeminde

İyi Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, ABD Ankara Konsolosluğu’nun “Konsolosluk görevlilerinin sabıka kaydına erişim imkânı…

9 Mayıs 2025 15:03
Reklam