Reklam
Kategoriler: Hafıza-i Beşer

23 Ekim 1923: Hamburg İşçi Ayaklanması

Reklam

Almanya Komünist Partisi’nin öncülüğünde Hamburg’da, 23 Ekim 1923’te başlattığı ve iki gün süren bir ayaklanma başlatıldı. Polisleri şaşırtarak onları hazırlıksız yakalayan komünistler ve işçiler askeri açıdan zayıf olmalarına rağmen ciddi bir direniş gösterdiler. Özellikle Barmbek,Eilbek ve Schiffbek’te, Hamburg’un diğer bölgelerinde özellikle işçilerin yoğun olduğu yerlerde, baskıcı, egemen sistemle mücadele etme kararlılığını gösterdiler.

Aylardır süren grevler ve merkezi hükümetin Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yönetimindeki Saksonya ve Thüringen bölgesine soktuğu birlikler üzerine; 21 Ekim’de Chemnitz’de geniş katılımlı bir konferans düzenlendi. Buraya fabrika konseyleri, denetim komiteleri, işsiz komiteleri, SPD, USPD ve Almanya Komünist Partisi’nden yüzlerce delege katıldı. Komünistler bu toplantıda iki gün sonra yapılacak ayaklanma için destek çağrısı yaptı ancak öneri reddedildi. Bunun üzerine plan birçok bölgede iptal edildi ancak bu yeni karar Hamburg’a ulaşmadı.

Ayaklanma 22 Ekim 1923’te başladı; 26 polis şubesi basıldı, silahlara el konuldu. Yollarda ve sokaklarda barikatlar kuruldu. Bargteheide şehri, Stormam Sovyet Cumhuriyeti ilan edildi. Binalara pankartlar asıldı. Pankartlarda ‘Yaşasın Sovyet Almanya’ yazıyordu.

Hamburg ayaklanması, kolluk kuvvetleri tarafından iki gün içerisinde bastırıldı. Barikatlar kaldırıldı, binlerce komünist tutuklandı.

Bugün açıktır ki Hamburg’da işçilerin ayaklanmasından bu yana geçen 101 yılda kapitalizmin hükümranlığında ciddi bir değişiklik olmadı ve hâlâ krizden, açlıktan, sefaletten, savaştan ve ölümden yana duruyor. Yani bu sisteme karşı hâlâ mücadele ve direniş var, bu yüzden eski barikatlar hâlâ hayatta, tıpkı Hamburg Ayaklanmasını anlatan bir şarkıda olduğu gibi: “Eski barikatlar hala hayatta…”

Hamburg Ayaklanması, sınıfımızın devrimci tarihinin bir parçasıdır. Bu nedenle bunlar burjuvazinin tarihi çarpıtanlarına bırakılamaz. 101 yıl önce Hamburg’daki ayaklanmanın anılması basit bir tarih dersi değil, işçi sınıfının büyük önem taşıyan canlı bir deneyimidir.

Bu haber en son değiştirildi 19 Ekim 2024 01:22 01:22

Reklam

Önceki Haberler

İsrail’den Beyrut’a yeni saldırı. 4ü çocuk 18 kişi hayatını kaybetti

Lübnan Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Beyrut'taki Lübnan'ın en büyük devlet hastanesinin dışında düzenlenen…

22 Ekim 2024 18:20

İstanbul Tabip Odası yönetimine 5 ay hapis cezası verildi

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, 19 Barış Akademisyeni'ni ihraç eden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski…

22 Ekim 2024 16:21

Eczacılardan bakanlığa çağrı: Sağlıkta ‘ilaç krizi’ derinleşiyor

Aralarında İstanbul, Ankara, Adana ve Bursa'nın da olduğu 19 eczacı odasının imzasıyla yazılı bir açıklama…

22 Ekim 2024 16:05

Bakan Işıkhan’dan ‘mezarda emeklilik’ açıklaması

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yurttaşın emekli sistemine yük olmaması için çalışmaya devam etmesini istedi. Işıkhan…

22 Ekim 2024 16:01

Bahçeli’nin Öcalan çağrısına AKP’den ilk tepki: Bu sözleri Özgür Özel’den duysaydık, ince kıyıma başlamıştık

Eski AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci, Devlet Bahçeli'nin çağrısına ilişkin "Biz bugün Sayın Bahçeli'den işittiklerimizi,…

22 Ekim 2024 14:53

“Yenidoğan çetesi” skandalı: CHP’den 4 isim hakkında suç duyurusu

CHP tarafından "yenidoğan çetesi" soruşturması kapsamında eski sağlık bakanları Mehmet Müezzinoğlu, Fahrettin Koca ve Recep…

22 Ekim 2024 14:49
Reklam