56 yıl önce 6. Filo’yu kovanların mücadelesi sürüyor

İTÜ Talebe Birliği Başkanı Harun Karadeniz bu eylemde yaptığı konuşmada “Türkiye’nin tam bağımsız olduğuna inanmıyoruz ve onun için de bayrakları yarıya kadar çekiyoruz” dedi.

56 yıl önce 6. Filo’yu kovanların mücadelesi sürüyor

15 Temmuz 1968 tarihinde ABD’ye ait 6. Filo’nun bir uçak gemisi ile beş destroyeri Dolmabahçe’ye demirledi. O gün İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri Türk bayraklarını rıhtımdaki gönderlere yarıya kadar çekerek bu “ziyareti” protesto ettiler. İTÜ Talebe Birliği Başkanı Harun Karadeniz bu eylemde yaptığı konuşmada “Türkiye’nin tam bağımsız olduğuna inanmıyoruz ve onun için de bayrakları yarıya kadar çekiyoruz” dedi. Süleyman Demirel’in başbakan olduğu devrin hükümetinin Amerikan askerleri için hazırlık yapması, hazırlıklar kapsamında genelevlerin boyanıp temizlenmesi devrimci gençlerin sabrını taşırmıştı. ABD askerlerinin üzerine kırmızı boya ve mürekkep dökerek, kaldıkları otelleri taşlayarak 6. Filo’yu protesto ettiler. Bazı öğrenciler gözaltına alındı. 17 Temmuz gecesi Toplum Polisi İTÜ öğrenci yurdunun önünde beklemeye başladı. Dışarda yakaladıkları öğrencileri gözaltına almaya başladılar. Devrimci öğrenciler de buna karşılık olarak bir polis komiserini rehin aldılar. Arkadaşlarının gönderilmesi karşılığında komiser serbest bırakıldı. Sabaha karşı ise İTÜ yurdunu basan polisler, öğrencileri coplayarak uyandırdılar. Hukuk fakültesi öğrencisi 25 yaşındaki Vedat Demircioğlu yurdun penceresinden aşağıya atıldı. Baskın sırasında 3’ü ağır 53 öğrenci yaralandı.

Toplum Polisi yurttan çekilince, devrimci öğrenciler, iç çamaşırlarıyla ve pijamalarıyla Dolmabahçe’ye doğru yürüyüşe geçti. Aralarında Deniz Gezmiş’in de olduğu öğrenciler Dolmabahçe’ye ulaştıklarından ABD’li askerlere saldırdı. Panikle kaçışan Amerikan askerlerinin bazıları kaçacak yer bulamadığı için denize atlarken, bir kısmı da öğrenciler tarafından denize atıldı. 1943’te o dönem Konya’ya bağlı olan Taşkent’te doğan Demircioğlu, Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitimine devam etti. 1968 yazında İTÜ Motor Enstitüsü’nde açılan kursa kaydoldu. Böylece hem İTÜ’lü arkadaşlarıyla mücadele yürütüyor hem de bazen İTÜ’nün yurdunda kalıyordu.

7 gün komada kalan Vedat Demircioğlu’nun 24 Temmuz’da yaşamını yitirmesi üzerine, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri protesto yürüyüşü düzenledi. Yürüyüş boyunca Toplum Polisi’nin saldırısına uğrayan gençlerin onlarcası gözaltına alındı. Vedat Demircioğlu’nun naaşı gizlice memleketi olan Konya’ya gönderildi. Ama devrimci öğrenciler üniversite bahçesinde bir tören düzenlediler.

Protestoların önlenememesi üzerine 6. Filo Türkiye’yi terk etti. Bugün de gençlik “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filoyu unutmayın!” diyerek mücadeleyi sürdürüyor.