AB zirvesi başlarken Brüksel'de çiftçilerden yumurtalı eylem

Protestocular, zirvenin yapıldığı yerden birkaç blok ötede parlamento binasının önündeki bariyerleri yıkmaya çalışırken polis tarafından tazyikli suyla engellendi

AB zirvesi başlarken Brüksel'de çiftçilerden yumurtalı eylem

Çiftçiler, AB zirvesi başlarken Avrupa Parlamentosu’na yumurta ve taş atarak, AB liderlerinin vergiler ve artan maliyetler konusunda kendilerine daha fazla yardım yapılması için protesto başlattı.

Protestolar esnasında binanın yakınında yangın çıkarıldı ve havai fişek patlatıldı. Protestocular, zirvenin yapıldığı yerden birkaç blok ötede parlamento binasının önündeki bariyerleri yıkmaya çalışırken polis tarafından tazyikli suyla engellendi. Polisin müdahale sırasında ayrıca göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

Çiftçiler, bir traktöre “Toprağı seviyorsanız, onu işleyenleri destekleyin” yazılı bir pankart asarken, başka bir pankartta ise “Çiftçi yoksa yiyecek yok” yazısı yer aldı.

Kevin Bertens isimli bir çiftçi, “Bugün burada kaç kişiyle birlikte olduğumuza ve bunun şu an tüm Avrupa’da olduğuna bakıp mutlu olmalısınız. Umudunuz olmalı. Bu insanların çiftçiliğin gerekli olduğunu anlamasını sağlamak zorundayız.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola çiftçilere seslenerek şunları söyledi: “Sizi görüyoruz ve duyuyoruz.

Çiftçiler, Ukrayna’dan tarım ithalatını sınırlandırma ve nadasa bırakılan arazilerle ilgili bazı çevre düzenlemelerini gevşetme yönündeki önerileri de dahil olmak üzere birçok meseleyi güvence altına alırken, haftalardır protesto gösterilerinin yapıldığı Fransa’da hükümet, daha fazla yardımın sözü verdi. Ancak çiftçiler bunun yeterli olmadığını ve protestoların İspanya ve Portekiz gibi ülkelere yayıldığını söyledi.