ABD askerleri̇ Ortadoğu'da kontrolü artırmak için Kıbrıs'a konuşlandı

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları sonrasında ABD askerlerinin Kıbrıs'a yığınak yaptığı öğrenildi.

ABD askerleri̇ Ortadoğu'da kontrolü artırmak için Kıbrıs'a konuşlandı

HABER MERKEZİ

CNN de yer alan bir haberde 4 ABD’li yetkiliden alınan bilgiye göre, İsrail ve Hizbullah arasında tırmanan gerilimin ortasında çok sayıda ABD askerinin Kıbrıs’a konuşlandı. “Tam anlamıyla bir savaşın patlak vermesi halinde ABD vatandaşlarının Lübnan’dan olası bir tahliye operasyonu da dahil olmak üzere bir dizi beklenmedik durum için hazırlık yaptıklarını” açıkladılar.

Pentagon basın sekreteri Tümgeneral Pat Ryder bu hafta başında yaptığı açıklamada ABD ordusunun “tedbir amacıyla” bölgeye “az sayıda ABD askeri personelini” sevk edeceğini söylemişti. Ancak kaç askerin konuşlandırıldığını, nereye gönderildiklerini ve hangi branşa ait olduklarını söylemekten “kaçınmıştı.”

CNN, Kıbrıs’ın, 2006 Hizbullah-İsrail savaşı sırasında yabancı uyrukluların Lübnan’dan tahliyesinde kilit bir rol oynadığını ve o dönemde çatışmadan kaçan on binlerce kişinin Lübnan’dan ayrılmasını ve yerleşimini kolaylaştırdığını belirtti.

Güney Kıbrıs hükümet sözcüsü yardımcısı Yiannis Antoniou geçen ay Reuters’e yaptığı açıklamada ihtiyaç duyulması halinde yardım etmek için yine hazır olduklarını söylemişti.

İngiltere de Salı günü yaptığı açıklamada, “gerekli olması halinde” İngiliz vatandaşlarının Lübnan’dan olası bir acil tahliyesine hazırlanmak üzere Kıbrıs’a 700 asker göndereceğini duyurmuştu.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Bu akşam benden gelen en önemli mesaj Lübnan’daki İngiliz vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleridir ” demişti