ABD'de üniversite öğrencilerinin Filistin tepkisi büyüyor: Columbia Üniversitesi'nde polis saldırısı

Columbia Üniversitesi’nde günlerdir devam eden Filistin’e destek eylemlerinde 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Protestolar sonucunda dersler uzaktan yapılmaya başlandı.

ABD'de üniversite öğrencilerinin Filistin tepkisi büyüyor: Columbia Üniversitesi'nde polis saldırısı

Columbia Üniversitesi’nde günlerdir devam eden Filistin’e destek eylemlerinde 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Protestolar sonucunda dersler uzaktan yapılmaya başlandı. Yüzlerce protestocu Columbia Üniversitesi’nden İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşından kâr eden şirketlerden elini çekmesini, daha fazla mali şeffaflık ve İsrail üniversiteleri ve programlarıyla akademik bağların ve işbirliklerinin kesilmesini talep ediyor.

Columbia Üniversitesi yetkilileri, Filistin’e destek eylemleri sırasında New York kampüsündeki derslerin sanal olarak yapılmasına karar verdi. Pazartesi akşamı üniversite, Morningside ana kampüs derslerinin mevcut dönem sona erene kadar “sınıf teknolojisinin izin verdiği ölçüde” hibrit bir programa geçeceğini veya öğrencilerin “sanal katılım” talep etmeleri halinde uzaktan yapılacağını duyurdu.

Columbia rektörü Nemat Shafik şunları söyledi: Öfkeyi yatıştırmak ve hepimize bir sonraki adımları düşünme şansı vermek için Pazartesi günü tüm derslerin sanal olarak yapılacağını duyuruyorum.

Shafik, fakülte ve personelin mümkün olduğunca uzaktan çalışması gerektiğini ve kampüste yaşamayan öğrencilerin uzak durması gerektiğini söyledi.

Shafik’in New York polisine İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşına karşı gösteri yapan öğrencilerin kurduğu kampa “müdahale” yetkisi vermesinin ardından Perşembe günü kampüste 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Columbia’da 50 yılı aşkın bir süre önce Vietnam Savaşı’na karşı düzenlenen gösterileri anımsatan protestolar, İsrail’in 7 Ekim’de Filistinli grup Hamas’ın öncülüğünde İsrail’in güneyine düzenlenen saldırının ardından Gazze Şeridi’ne yıkıcı bir saldırı başlatmasından bu yana üniversite kampüslerini, köprüleri ve havaalanlarını altüst eden bir dizi protestonun sonuncusu.

Aralarında Yale, New York Üniversitesi (NYU) ve Columbia Üniversitesi’nin de bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen üniversite kampüslerinde birçok öğrenci Filistin’e destek eylemi düzenlemişti.

Protestoların arkasında çeşitli öğrenci grupları var. Columbia’da “Gazze Dayanışma Kampı” adı verilen eylem, Columbia Üniversitesi Apartheid Divest (CUAD), Filistin’de Adalet için Öğrenciler ve Barış için Yahudi Sesi adlı öğrenci koalisyonu tarafından organize edildi.

“İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ KESİLSİN”

Protestocular Columbia’nın İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşından kâr eden şirketlerden elini çekmesini talep ediyor. CUAD’ın web sitesinde Columbia’nın yatırımları hakkında daha fazla mali şeffaflık ve İsrail üniversiteleri ve programlarıyla akademik bağların ve işbirliklerinin kesilmesi gibi ek talepler de sıralanıyor. Gruplar ayrıca Gazze’de tam bir ateşkes çağrısında bulunuyor.

New York Üniversitesi’ndeki kamp, Filistin’de Adalet için Öğrenciler, Filistin’de Adalet için Fakülte, Filistin’de Adalet için Hukuk Öğrencileri, Shut it Down NYU, Siyonizme Karşı Yahudiler ve 20’den fazla kampüs içi gruptan öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan ve yeni kurulan bir kampüs içi grup olan NYU Filistin Dayanışma Koalisyonu tarafından organize edildi.

Filistin için NYU Mezunları web sitesi, NYU yönetimine yazılan ve 2,410 mezun tarafından imzalanan açık mektupta yer alan bir dizi talebi detaylandırıyor. Bunlar arasında Filistinli sivillerin öldürülmesinin kınanması, Filistin için konuşan öğrenci ve öğretim üyelerinin tacize karşı korunması ve “İsrail işgali ve Filistin’deki soykırımda aktif olan şirket ve kurumlardan” ayrılma yer alıyor.

“TEL AVİV KAMPÜSÜ KAPATILSIN”

Mezun mektubunda ayrıca NYU yönetimine, “NYU’nun akademik özgürlük ve eşitlikçilik ilkeleriyle” çelişen “Filistinli öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve bağlı kuruluşların etnik kökenleri nedeniyle akademik fırsatlara erişimini engelleyen” NYU’nun Tel Aviv kampüsünün kapatılması çağrısında bulunuluyor. Mektupta, NYU’nun, özellikle de Tandon Mühendislik Okulu’nun silah araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katılımının yeniden değerlendirilmesi ve silah üreticileriyle işbirliğine son verilmesi çağrısında bulunuluyor.

Yale’deki kamp Cuma gününden bu yana devam ediyor ve protestocular Yale’in askeri silah üreticilerinden elini çekmesini talep ediyor.

İsrail’in kuşatma altındaki Gazze’ye yönelik aralıksız bombardımanı ve kara harekâtı sonucunda en az 34.000 kişi hayatını kaybetti. Gazze’ye insani yardım girişine getirilen kısıtlamalar da bölgeyi açlığın eşiğine getirdi.