ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Suriye ile normalleşmeyeceğiz

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, başkentte bazı diplomasi muhabirleri ile bir araya geldi. Flake yaptığı açıklamada "ABD, Suriye ile ilişkileri normalleştirmeyecek" dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Suriye ile normalleşmeyeceğiz

Görev süresinin 1 Eylül’de sona ereceği açıklanan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, başkentte bazı diplomasi muhabirleri ile bir araya geldi. 3 yıllık görev süresinin değerlendirmesini yapan Flake, basın mensuplarının sorularını yanıtlandırdı. Flake, Cumhuriyet’in Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin sorusuna yönelik, “ABD, Suriye ile ilişkileri normalleştirmeyecek” dedi. Suriye’nin 2023 yılında Arap Birliği’ne dönüşünün herhangi bir olumlu değişiklik getirmediğini dile getiren Flake, ABD’nin Suriye konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına bağlı kalmaya devam ettiğini ifade etti.

‘İLİŞKİMİZDE DEĞİŞİM OLMAYACAK’

Cumhuriyet’ten Doğa Öztürk’ün haberine göre Türkiye’nin NATO için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu ifade eden Flake, ABD ile 40 milyar dolar olan ticaret anlaşmasının hacminin 100 milyar dolara ulaşması gerektiğini söyledi. ABD’de 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak seçimlere değinen Flake, “İster Cumhuriyetçiler ister Demokratlar iş başında olsun, şunu söyleyebilirim ki Kongre, dış politikada da önemli bir rol oynadığı için bir tür dengeleme görevine sahip. Yönetimler arasında büyük değişimler görmezsiniz. Elbette her yönetimin bazı öncelikleri olacaktır. Hangi yönetim gelirse gelsin, ilişkilerimiz açısından büyük değişimler görmeyeceğiz” dedi.

‘S-400’E ÇÖZÜM BULUNMALI’

Ankara’da 1 Ağustos’ta Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) koordinasyonunda ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus’un cezaevlerinde bulunan toplam 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren casus takasına ilişkin konuşan Flake, “MİT, takas kapsamında mükemmel bir iş çıkardı. Başka bir ülkenin bunu Türkiye gibi başarabileceğinden emin değilim. Lojistik açıdan gerçekten profesyonelce, harika bir iş çıkardılar” değerlendirmesini yaptı. Flake ayrıca Türkiye’ye 40 adet yeni F-16 ve 79 adet modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre bildiriminin yapıldığı ve anlaşmanın imzalandığını aktardı, ‘S-400 meselesine’ bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

‘ATEŞKES İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Büyükelçi Flake, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin ise, İsrail’in ABD’nin müttefiki olduğunu anımsattı. Buna karşın sivil kayıpların azaltılması için İsrail’in teşvik edildiğini dile getiren Flake, “Ateşkes sağlanması için Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte çalışıyoruz. Özellikle Türkiye’nin rolünü memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu. İran-İsrail gerilimini ise, “Ateşkes sağlayabilirsek misilleme ihtimalinin azalacağını düşünüyorum. Şu anda planlanan müzakerelerde ateşkes sağlanamasa bile, yine de bir tırmanma görmeyeceğimizi umuyoruz. Hiç kimsenin İran üzerinde tam bir kontrole sahip olmadığını garanti edemeyeceği bilindiği için tüm ortaklarımızı ikna etmeye çalışıyoruz” şeklinde değerlendirdi.

2254 SAYILI KARAR NEDİR?

Suriye’de acil ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapan 2254 sayılı BM kararı, 18 Aralık 2015’te oy birliği ile kabul edildi. Karara göre sağlanacak olan ateşkesin bir BM misyonu tarafından gözlemlenmesi; 6 ay içerisinde, ‘güvenilir ve kapsayıcı’ bir hükümet oluşturulması, 18 ay içerisinde ise, bağımsız ve adil seçimlerin, BM denetimi altında düzenlenmesi öngörüldü.

TRUMP, SURİYE’DEN ÇEKİLME EĞİLİMİNDE

29 Haziran 2024 tarihinde Cumhuriyet’e konuşan Türkiye’nin Şam’da görev yapan son büyükelçisi Ömer Önhon, Türkiye’nin Suriye ile normalleşme sürecini başlatmaya yönelik attığı adımların geleceğinin 5 Kasım’da ABD’de gerçekleşecek seçimleri de kapsayan bir dizi bilinmeyene bağlı olduğunu belirtmiş ve “Donald Trump’ın, Suriye ve dünyadaki diğer ‘sorunlu bölgelerden’ elini çekme eğiliminde olduğu biliniyor. Türkiye, İran, ABD, Rusya ve bazı Arap ülkeleri gibi aktörler, Suriye’nin geleceğini belirlemede çok önemli bir rol oynuyor” ifadelerini kullanmıştı.