AKP'den 'yeni anayasa' çalıştayı: Ortak komisyon kurulur

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yeni yasama döneminde partisinin ekim ayından itibaren 'yeni anayasa' çalıştayı düzenleyeceklerini belirterek "Bir anayasa yapımının yol haritası nasıl olmalı? Yöntemi ne olmalı? AK Parti'nin bundaki rolü nedir? Bu konuları müzakere edeceğiz" dedi. Yazıcı, ayrıca, yöntemin müzakere sürecinden sonra belirleneceğini ifade etti.

AKP'den 'yeni anayasa' çalıştayı: Ortak komisyon kurulur

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Ekim ayından itibaren çalıştay yaparak ‘Bir anayasa yapımının yol haritası nasıl olmalı? Yöntemi ne olmalı? AK Parti’nin bundaki rolü nedir?’ Bu konuları müzakere edeceğiz” dedi.

AKP’li Yazıcı, ‘yeni anayasa’ gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Yeni anayasa için “arzu değil, gereklilik” diyen Yazıcı, “Değişikliklerle birlikte anayasada yapılan düzenlemeler arasında uyumsuzluk, kopukluklar var bölümler arasında. Keza yaptığımız değişikliğin de bir uygulama süreci var. Bu uygulamada gözlemlediğimiz eksiklikler de var. Bütün bunları tartışmak, müzakere etmek suretiyle A’dan Z’ye yeni bir anayasa yapma arzumuzu siyasi partilerle, kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Yazıcı, ‘yeni anayasa’ için Covid-19 sürecinin başından itibaren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Prof. Dr. Yavuz Atar başkanlığındaki kurulun bir taslak hazırladığını anlatarak, “Çalışma hazır, bir tarafta duruyor. Anayasayı hep birlikte yapacağız. Doğru olan da birlikte yapmaktır, yani ülkenin anayasasını büyük küçük demeden hep birlikte katkı vermek suretiyle gerçekleştirmektir” diye konuştu.

“AK PARTİ’NİN ROLÜ”

Hayati Yazıcı, yeni yasama döneminin başlamasının ardından yeni anayasayla ilgili çalıştay düzenleyeceklerini belirterek, “Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığımız, Meclis açıldığında ekim ayından itibaren çalıştay yaparak ‘Bir anayasa yapımının yol haritası nasıl olmalı? Yöntemi ne olmalı? AK Parti’nin bundaki rolü nedir?’ Bu konuları müzakere edeceğiz” dedi.

Yazıcı, katılımcıların hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve sosyoloji alanındaki uzmanlardan ve akademisyenlerden oluşacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Uzmanların bir masa etrafında müzakeresiyle olacak. Bilimsel bir toplantı gerçekleştireceğiz. Onların görüşü ve önerilerini alacağız. Bir anayasa yapımının yol haritası nasıl olmalı? Yöntemi ne olmalı? AK Parti’nin bundaki rolü nedir? Nihayet tasarlanan anayasanın mimarisi ve bu mimariye uygun şekillenmesine varıncaya kadar bu konuları müzakere edeceğiz. Sonra bunları rapora dönüştürüp, partimizin yetkili organlarına sunacağız. Diğer siyasi partilerle de iletişim sağlanacak.”

“ORTAK BİR KOMİSYON KURULUR”

Yazıcı, anayasa yapımına ilişkin yöntemlerin müzakere sürecinden sonra belirleneceğini yineleyerek, “Bir araya gelinirse bir ortak komisyon kurulur. 2011’de yapılan çalışmaya benzer veya onun daha da realize edilmiş şekline dönüştürülmek suretiyle bir anayasa çalışmasını inşallah gerçekleştiririz” dedi.

“HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE İLİŞKİN ÇOK FAZLA TARTIŞMA OLMAZ”

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek döneminde çalışan komisyonun uzlaştığı maddelere değinen Yazıcı, “O günün şartları farklı. Yani bir mimari üzerinde bir tartışma yapılmaksızın, mevcut maddeleri gözden geçirmek suretiyle sağlanan bir konsensus. Onlar hak ve özgürlüklere ilişkin. Hak ve özgürlükleri ilişkin alanlarda çok fazla tartışma da olmaz. Esas olan anayasanın devlet yönetimi için öngördüğü mimari tasarı ve bu tasarının içinin şekillendirilmesi, doldurulması alanlarıdır. Bunları da çözümleyecek ve bu konuda çalışma yapmak suretiyle somut şekle dönüştürecek bir ortam yakalarız inşallah” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasanın Mecliste kabul edilse dahi halkın onayından geçmesi gerektiğini ifade eden Yazıcı, “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa yapıyorsanız, bu anayasa yapma hakkını kendinde bulunduran aziz milletin onayından mutlaka geçmesi gerekir. Aksi takdirde eksik olur. Öyle bir anayasa da arzu edilen anayasacılık işlevini görmek konusunda son derece yetersiz kalır” dedi.