Almanya ve Britanya'dan dikkat çeken savunma paktı: Tarihi olarak adlandırıldı

Almanya ve Birleşik Krallık imzalayacağı savunma paktı NATO’nun Rusya ile olan doğu sınırında, büyük olasılıkla Estonya ve Litvanya’da ortak askeri tatbikatlar yapmasına olanak sağlaması bekleniyor.

Almanya ve Britanya'dan dikkat çeken savunma paktı: Tarihi olarak adlandırıldı

Almanya ile Birleşik Krallık bu hafta “tarihi” olarak görülen bir savunma anlaşması imzalayarak daha yakın askeri ve güvenlik bağlarının önünü açacak.

Times’ta yer alan habere göre anlaşmanın İngiliz ve Alman kuvvetlerinin NATO’nun Rusya ile olan doğu sınırında, büyük olasılıkla Estonya ve Litvanya’da ortak askeri tatbikatlar yapmasına olanak sağlaması bekleniyor.

Anlaşma ayrıca iki ülkenin birlikte daha fazla silah tedarik etmesine ve yeni nesil silahların geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda daha yakın bir işbirliğine meydan verecek.

HEDEF İKİ ÜLKENİN DE SAVUNMA SANAYİNİ GÜÇLENDİRMEK

Britanya Savunma Bakanı John Healey, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya milyarca dolar değerinde silah verdikten sonra üretimi artırmaya ve stoklarını yenilemeye çalıştığı bir dönemde, anlaşmanın Berlin ve Londra’nın savunma sanayilerini güçlendireceğini umuyor.

Birleşik Krallık AB ile savunma, istihbarat paylaşımı, enerji ve göçü kapsayan geniş kapsamlı bir güvenlik ve savunma paktı arayışında. Bir kaynağa göre Almanya’daki anlaşma “ilk adımlar” olarak görülüyor ve yeni yılda Brüksel ile daha temelden görüşmeler yapılması bekleniyor.

Bu arada ABD’de yeni bir Donald Trump başkanlığı ihtimali ve Washington’un Çin ve Hint-Pasifik bölgesine giderek daha fazla odaklanması, Amerika’nın Avrupa’da NATO’ya olan bağlılığının geleceği konusunda da önemli soru işaretleri yaratıyor.

YENİ BİR “LANCASTER HOUSE” ANLAŞMASI

Bölgenin en büyük üç askeri gücü olan Almanya, Britanya ve Fransa şimdi Rusya’ya karşı “koruma sorumluluğunu” nasıl daha fazla üstlenebileceklerini tartışıyor.

Brüksel’de düzenlenen iki günlük NATO zirvesine katılmadan önce konuşan Healey, Berlin ile varılacak anlaşmanın David Cameron’ın 2010 yılında Paris ile yaptığı anlaşmadan bu yana Londra’nın yaptığı en önemli ikili anlaşma olacağını savundu.

Lancaster House anlaşması Birleşik Krallık ve Fransa’yı nükleer savaş başlıklarının test edilmesi ve ortak askeri operasyonlar da dahil olmak üzere çok daha yakın bir askeri işbirliğine yönlendirmişti.

Healey, “Bu, David Cameron’ın Fransızlarla Lancaster House anlaşmasını yaptığında yaptığı en büyük dış politika anlaşması olarak görülüyordu. Bunu [2010] seçimlerinden altı ay sonra yaptı. Biz de bu seçimden sonraki dört ay içinde Almanlarla Lancaster House tarzı bir anlaşma yapacağız,” dedi.

ESTONYA’DAKİ İNGİLİZ BİRLİKLERİ “SAVAŞA HAZIR” HALE GELECEK

Healey ayrıca Estonya’da konuşlu İngiliz birliklerinin yeni eğitim, insansız hava araçları (İHA) ve teknoloji geliştirmeleri alarak Birleşik Krallık kuvvetlerini yeniden “savaşa hazır” hale getireceklerini açıkladı.

Asgard Projesi, müfreze seviyesine kadar her cephe birliği için yeni İHA’ların yanı sıra yeni telsizler ve gelişmiş sensörler sağlayarak Birleşik Krallık kuvvetlerinin düşmanları daha uzaklardan tespit etmesine, bilgileri hızla işleyip savaş alanı komutanlarına göndermesine ve ardından daha uzaklardan saldırmasına yardımcı olacak.

RUSYA’YA KARŞI UZUN MENZİLLİ FÜZE ORTAKLIĞI

Zirve sırasında Birleşik Krallık ayrıca NATO’ya “Rus saldırganlığına” karşı yeni bir caydırıcılık sağlamak üzere yeni nesil batılı uzun menzilli füzeleri oluşturmak için Almanya, Fransa, Polonya ve İtalya ile ortaklık kuracağını açıkladı.

Savunma kaynakları füzelerin, Britanya yapımı seyir füzesi sistemi Storm Shadow’dan çok daha gelişmiş olacağını söyledi. Yeni ürünler, Storm Shadow’un 155 millik (yaklaşık 250 km) menzilinin dört katı olan en az 620 millik (yaklaşık 1000 km) bir menzile sahip olacak.

Birleşik Krallık ayrıca, kıtanın füze saldırılarına karşı daha iyi korunmasını sağlamak için Avrupa hava savunma sistemlerini bir araya getirmeyi amaçlayan yeni bir girişime katılmayı kabul etti.

*Kaynak: www.harici.com.tr