Auschwitz'in anma etkinliklerine Rusya'nın davet edilmemesine sert tepki : Batı'nın iki yüzlülüğü
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya'nın Auschwitz’in kurtuluşunun 80. yıl dönümü anma törenine davet edilmemesini Batı’nın ikiyüzlülüğü ve adaletsizliği olarak nitelendirdi.
New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 27 Ocak 1945’te Auschwitz’in kurtarılmasında önemli bir rol oynayan Sovyet askerlerinin anma etkinliklerine davet edilmemesinin uluslararası topluma yönelik eleştirilerini artırdığını belirtti. Vucic, bu durumun, Batı’nın tarihsel olayları anma biçimindeki çifte standardın bir yansıması olduğunu vurguladı.
OdaTv’nin haberine göre Vucic, “Kurtarıcılar davet edilmiyor, ama kampı inşa edenler davet ediliyor,” diyerek bu durumu oldukça çarpıcı bir şekilde eleştirdi. Sırbistan Devlet Başkanı, Batılı liderlerin defalarca “toprak bütünlüğüne ve BM Şartı’na saygı” vurgusu yapması ve bunu sadece Ukrayna söz konusu olduğunda yapması bağlamında Cywinski’nin konuşmasını gündeme getirdi. Auschwitz Müzesi, 2022’deki Ukrayna savaşının ardından Rusya’yı anma etkinliklerinden dışlama kararı almıştı. Müzeyi yöneten Piotr Cywinski, Rusya’nın günümüzdeki eylemlerinin Nazi dönemindeki baskıcı politikalarla benzerlikler taşıdığını ifade etmişti.
Cywinski, yaptığı açıklamada, “Bu kurtuluşun yıldönümü, kurbanları hatırlıyoruz, ancak özgürlüğü de kutluyoruz. Özgürlüğün değerini açıkça anlamayan Rusya’nın varlığını hayal etmek zor. Böyle bir varlık alaycı olurdu” dedi.
Rusya; 2015, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 yıllarında anma etkinliklerine davet edilmedi.
KOSOVA VURGUSU
Vucic, Batı’nın yalnızca belirli coğrafi bölgelerde “toprak bütünlüğü” ilkesini savunduğunu ve bunun Sırplar için geçerli olmadığını belirtti. “Sırpların toprakları üzerinde neler olup bittiği kimseyi ilgilendirmiyor,” diyen Vucic, Batılı güçlerin Sırbistan’a karşı ikiyüzlü bir tutum sergilediğini ifade etti. 2008’de Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, Batı’nın etnik Arnavut ayrılıkçılara destek vermesinin Sırbistan üzerinde yarattığı baskıyı dile getirdi.
RUSYA TARAFINDAN TEPKİ
Geçmişte davet edilmedikleri dönemde yapılan bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkanı Maria Zakharova Telegram’da şunları söylemişti: “Avrupa’daki ‘ortak olmayanlar’ tarihi yeni bir şekilde yeniden yazma girişimlerinde ne kadar çaba harcarlarsa harcasınlar, Sovyet kahraman-kurtarıcılarının ve Nazizmin dehşetlerinin hatırası silinemez.”
Zaharova,”Ocak 2022’de Rus diplomatlara ilk kez söz verilmedi. … Bu yıl, askerleri dünyayı faşist vebadan kurtaran SSCB’nin halefi devletinin temsilcileri, kampın kurtuluşunun yıldönümünde … hiç davet edilmedi,” dedi.
AUSCHWİTZ NEDİR
Auschwitz, Nazi Almanyası tarafından Polonya’da kurulan en büyük ölüm ve toplama kampı. 1940’tan 1945’e kadar faaliyet gösteren bu kamp, özellikle Yahudilere, Polonyalılara, Romalılara ve diğer gruplara yönelik kitlesel öldürme, zorla çalıştırma ve insanlık dışı koşullarla anılmakta. Auschwitz, savaş sırasında yaklaşık 1.1 milyon insanın ölümüne yol açmış ve Holokost’un en önemli sembollerinden biri haline geldi. Rusların bu bağlamdaki önemi, 1945’te Sovyet Kızıl Ordusu’nun kampı kurtarmasıyla ortaya çıkar. Bu olay, Nazi rejiminin sona ermesi ve savaşın sonlanması açısından kritik bir dönüm noktası oluşturur. Sovyetler, kampın kurtuluşuyla birlikte dünya kamuoyuna Holokost’un dehşetini ve Nazi suçlarını gözler önüne sermiş. Auschwitz’in tarihindeki Rusların rolü, kurtuluş açısından olduğu kadar tarihsel hafızanın inşası açısından da büyük bir önem taşır.