Reklam
Kategoriler: Gündem

Bakan Şimşek enflasyon için 2026’nın sonunu işaret etti

Reklam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, T24 Yıllık Buluşmaları etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

Geçen yılı dezenflasyona geçiş süreci olarak gördüklerini anımsatan Şimşek, “Çünkü para politikasının yeniden inşa edilmesi gerekiyordu. Geçen sene depremin ve EYT’nin etkisiyle yükselen bir bütçe açığı vardı. Dolayısıyla koşullar dezenflasyona müsait değildi. Dezenflesyona müsait gelmesi için bir geçiş dönemi öngördük. Geçiş dönemini mayıs ayında bir yıllık olarak belirlemiştik ve bitti. Dezenflasyon süreci başladı” dedi.

“Baz etkisinin etkisiyle başlangıçta hızlı bir düşüş var ama kalıcı bir düşüş için gereken şartları oluşturuyoruz” diyen Şimşek, “Hedef burada 2026’nın sonunda enflasyonu yüksek de olsa tek haneye indirmek. Bütçe açığı son 20 yılın ortalaması yüzde 2,4. Geçen yıl depremin, kısmen de EYT’nin etkisiyle yüzde 5,2’ye çıktı. Bu yıl o etkiler devam ediyor, yüzde 4,9. Önümüzdeki yıllarda hem aldığımız tedbirlerin etkisi hem de deprem etkisinin azalmasıyla açığın ciddi şekilde düşmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

“DEZENFLASYON SÜRECİ DEVAM EDECEK”

Şimşek, programın en kısa vadedeki hedefinin dezenflasyon olduğunu belirterek, “Yani enflasyonu tekrar makul seviyelere çekmek. Geçiş döneminden sonra dezenflasyon süreci başladı. Bugün eylül ayı rakamları açıklanacak. Muhtemelen süreç devam ediyor diye düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda belki aynı hızda olmasa da dezenflasyon süreci devam edecek. Genel olarak baktığınızda mal enflasyonundaki düşüş daha ciddi boyutlarda, hizmetlerde bir miktar katılık var ancak bu katılığı zamanla aşacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun baz etkisinin dışında düşüp düşmeyeceğinin en çok tartışılan konulardan olduğuna işaret eden Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bize göre düşecek. Neden? Bir; para politikası hem gecikmeli etkiliyor yani para politikasın enflasyonu çıpalayacak düzeye çekilmesi yani kısıtlayıcı hale gelmesi zaman aldı. Biz bunu şok terapi şeklinde yapabilirdik, daha kademeli yapmayı tercih ettik. Çünkü reel sektörün ve bankacılık sektörünün uyum sağlaması için fırsat verdik. Bu daha doğru bir yaklaşım. Bunun Türkiye için daha sağlıklı olacağını düşündük. Para politikası şu anda ciddi şekilde etkilemeye başladı. Negatif mali itki dediğimiz aslında bütçe açığının daralması demek. Yani bütçe açığı üzerinden dezenflasyon demek. Daha destekleyici gelirler politikası muhtemel ve enflasyon hedefiyle uyumlu yönetilen, yönlendirilen fiyatlar kamunun uhdesindeki bir konu.”

Bu haber en son değiştirildi 3 Ekim 2024 12:59 12:59

Reklam

Önceki Haberler

KESK’ten TÜİK önünde eylem: İktidarın politikaları emekçilerin kabusu olmaya devam etmektedir

KESK'in TÜİK önünde yaptığı açıklamada "İktidarın sermaye yanlısı ve emekçi düşmanı bu politikaları, toplumun çoğunluğunu…

3 Ekim 2024 15:52

Cem Garipoğlu’nun mezarından kefen çıkmadı

Münevver Karabulut'u öldüren Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı. Mezardan çıkarılan cesedin kalıntıları Adli Tıp Kurumu'na götürülürken,…

3 Ekim 2024 15:24

Frankfurt’ta planlanan Filistin’e destek gösterisi yasaklandı

Almanya'nın Frankfurt kentinde 7 Ekim'de yerel saatle 17.00-21.00'de "Özgür bir Filistin için – Zafer Adaletindir"…

3 Ekim 2024 14:46

Reuters anketi: Dolar/TL yıl sonu ne kadar olacak?

Reuters'ın düzenlediği dolar kuru anketinde, doların 12 ay içinde 41,25 lirayı geçeceği açıklanadı.

3 Ekim 2024 14:41

Mahmud Abbas: İsrail Gazze’deki altyapının yüzde 90’dan fazlasını yok etti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in işgali altında olan Filistin'e ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi…

3 Ekim 2024 14:37

İmamların öğrencilerle görüşmesini engelleyen öğretmenlere verilen sürgün cezasına tepki

Muğla Datça’da Eğitim Sen üyesi iki öğretmen hakkında soruşturma açılması ve öğretmenlerin sürgün edilmesine tepkiler…

3 Ekim 2024 14:31
Reklam