Reklam
Kategoriler: Gündem

Bakan Tunç’tan Instagram açıklaması: BTK yetkilerini kullandı, herkes kanunlara uyacak

Reklam

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformu “Instagram”a getirilen erişim engeline ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tunç, 109. Dönem Kaymakamlık Kursu Tecrübe Paylaşımı Programı’nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Tunç, “Düzenlenen kanunlarla aldığı yetkiler çerçevesinde alınan kararlar var. Katalog suçlar dediğimiz suçlar var. Bunlar olduğunda yayın durdurma yetkisi BTK’ye verilmiş durumda. BTK ise bu yetkiyi kullanmıştır” dedi.

Kapatma kararına karşı idari yargıda açılan davalar odluğunu ifade eden Tunç, “Tabii bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik bir savunma alınacak. Ve sonrasında yargımız bu konuda kararı verecektir” diye konuştu.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesine ilişkin sosyal medya paylaşımlarına dikkat çeken Tunç, “Başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı?” ifadelerine yer verildi.

Tunç’un konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Bilgi Teknolojileri Kurumu Ulaştırma Bakanlığımıza bağlı bir kuruluş, bağımsız bir kuruluş. BTK’nin yetkileri var. 5651 sayılı internet ortamındaki yayınların düzenlenmesine ilişkin kanunumuz var 2007 yılında bu kanun yürürlüğe girmişti. 2014 yılında bu kanunda önemli değişiklikler yapıldı. 2020’de de yine internet kanunumuzda önemli değişiklikler yapıldı. Bu kanunda çeşitli sorumluluklar var.

“BTK VE BAŞKANA VERİLEN YETKİLER VAR”

Erişim sağlayıcıları, internet ile ilgilenen kuruluşlara yönelik herkesin görevleri, sorumlulukları söz konusu. Burada BTK’nin yetkileri var. Bilgi Teknolojileri Kurumu ve başkana verilen yetkiler var. Bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerçekleştirilen bir durum söz konusu. Katalog suçlar dediğimiz; çocukların cinsel istismarına yönelik suçlar, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, yasa dışı bahis gibi kanunda sayılan katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulma yetkisi Bilgi Teknolojisi Kurumu başkanına verilmiş bir yetki. BTK hangi gerekçelerle hangi yayınlarla bu yayın durdurma kararını aldığını, erişimin engellenmesi kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Ve öncelikle bu yayın çıkarılmasıyla ilgili bir bildirimde bulunuyor.

BTK, GEREKÇELERİNİ ŞİRKETE BİLDİRDİ

Çıkarılmadığı takdirde yayını durdurma yetkisi var. Tabii bu yetki eğer suç teşkil eden bir yetkiyse zaten soruşturma makamlarının da bu anlamda devreye girmesi söz konusu. BTK gerekçelerini ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edilmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti. Herkes kurallara uyacak. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandaşları da kurallara uyacak. Türkiye’de yaşayan yabancılar da bu kanunlara uyacak. Türkiye’de yayın yapan sosyal medya kuruluşları da ülkemizin kanunlarına uyacak. Dolayısıyla hiç kimsenin ayrıcalığı yok. İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen bir görev varsa bu görevi devlet kurumlarıyla beraber elbette ki yapmak durumunda. O nedenle BTK’nin vermiş olduğu karar katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Ve hangi yayınları içerdiğine ilişkin de zaten sosyal medya şirketine bildirimde bulunulmuştur.

KAPATMA KARARINA KARŞI DAVALAR AÇILDI

Sosyal medya şirketi de eğer Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa zaten sorun ortadan kalkar. Ulaştırma Bakanımızın da yaptığı açıklamaya göre henüz bu yayınların erişime açık olduğunu ve dolayısıyla Instagram’ın açılmasıyla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bu konuda tabii yargı makamlarına intikal eden hususlar var. Kapatma kararına karşı idari yargıda açılan davalar var. Tabii bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik bir savunma alınacak. Ve sonrasında da yargımız bu konuda da kararı verecektir.

Bir gazetecinin, Instagram’ın kapatılmasına ilişkin Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak, ”hangi katalog suçlara” girdiğini sorması üzerine de şunları söyledi:

“Orada sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği husus çok önemli. Özellikle Haniye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı? Eğer siz sosyal medya şirketleri olarak bazı paylaşımlara izin verecek bazı paylaşımlara izin vermeyecekseniz o zaman özgür bir ortam değilsiniz demektir. Dolayısıyla eğer siz basın özgürlüğüne inanıyorsanız, sansüre karşıyım diyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının hassasiyetine uygun yayın yapmak durumundasınız. Siz bir sosyal medya şirketi olarak burada hizmet verirken bir kazanç sağlıyorsunuz, bunun vergisini vermek zorundasınız bu bir. Bu hizmeti verirken neden yararlanıyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin size sunduğu imkanlardan faydalanıyorsunuz; uydusundan, kablosundan yararlanıyorsunuz. Burada verdiğiniz hizmet sonucunda da benim kurallarım geçerli derseniz o zaman herkesin kurallarının geçerli olduğu bir yerde hukuk devletinden bahsetmek mümkün olabilir mi? Hangi katalog suç olduğunu BTK ilgili şirkete bildirmiştir. Dolayısıyla onlarda o konuda savunmalarını yapacaklardır. Eğer o içerikleri kaldırırlarsa zaten sorun ortadan kalkar.”

SOYKIRIM DAVASINA MÜDAHİL OLMA DİLEKÇESİ VERİLDİ

Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’in yargılandığı davaya Türkiye’nin yarın müdahillik dilekçesini sunacağını hatırlatan Tunç, “Türkiye her platformda adaleti savunmaya devam edecek. Uluslararası kurumlar Filistin konusunda etkisiz kaldı. Hakkında yakalama kararı olan Netanyahu ABD’de alkışlandı. Müdahale dilekçesi UAD’ye verilecek, etkili hazırlık yapıldı” ifadelerini kullandı.

ÜNYE CUMHURİYET SAVCISI ‘GÖZALTINA ALDIRDI’ OLAYI

Ünye Cumhuriyet Savcısı Mücahit Şamil Koca ve ailesine ilişkin dün yayımlanan haberle ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tunç, olayla ilgili soruşturmada 1 kişinin tutuklandığını açıkladı ve “Özellikle sosyal medya ve bazı basın yayın kuruluşlarında olay farklı anlatıldı. Baştan teyit etmeden tek taraflı şekilde olayı sunmamak gerekiyor. Doğruluğunu tespit edip ona göre yayın yapmak gerekiyor. Sonradan özür dilemek zorunda kalınıyor. Basın açısından tatsız bir durum” dedi.

INSTAGRAM’A ERİŞİM ENGELİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos itibarıyla erişim engeli getirmişti.

Sosyal medya kullanıcıları yasağa tepki gösterirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yasak kararının platformun uyarılara rağmen “katalog suçları” dikkate almaması gerekçesiyle alındığını savunmuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Depremde 48 yurttaşın öldüğü Serdarbey Apartmanı davası ertelendi

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihli depremlerde yıkılan ve 43 yurttaşın öldüğü Serdarbey Apartmanı'na ilişkin dava sürüyor.…

19 Eylül 2024 16:07

Kızılay’ın verdiği altın madalyada altın oranı sıfır çıktı

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Kızılay'ın yardımseverlere verdiği "altın madalya beratı”ndaki altın oranının binde sıfır…

19 Eylül 2024 15:23

Hizbullah açıkladı: Telsiz patlamalarında 25 mensubumuz öldü

Lübnan Hizbullahı, telsiz patlamalarının ardından 25 mensubunun öldüğünü açıkladı. İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim…

19 Eylül 2024 15:10

DİSK’ten AKP’ye enflasyon tepkisi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, AKP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirerek; "'Enflasyonun nedeni ücretler' dediler, yıl…

19 Eylül 2024 12:13

Reşit Kibar için Hopa’da başlatılan ‘yaşam nöbeti’ devam ediyor

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü mevkiinde yaşam alanları savunurken öldürülen Reşit Kibar için Cankurtaran bölgesinde…

19 Eylül 2024 12:06

Narin Güran soruşturmasında son durum ne?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye ilişkin "Esad ile görüşmeye…

19 Eylül 2024 11:59
Reklam