İtalyan hükümeti, İkinci Dünya Savaşı’nın 82. yıldönümünde El Alamein’de savaşan faşist askerleri övdüğü için eleştirilerin odağına yerleşti.
İtalya Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, savaşa katılan askerlerin “özgürlüğümüz için hayatlarını feda ettiklerini” belirterek, İtalyan ve Nazilerin Kuzey Afrika’da müttefiklere karşı verdikleri kayıpları “kahramanca ve trajik” olarak nitelendirdi.
Faşist diktatör Benito Mussolini, 1942’de El Alamein’de savaşıldığı sırada İtalya’da iktidarda olduğunu belirten muhalefet partileri yapılan yorumları kınarken, Beş Yıldız Hareketi Partisi (M5S) İtalyan askerlerinin özgürlük için savaştığını söylemenin “uygunsuz” olduğunu söyledi.
Başbakan Meloni her ne kadar partisinin antisemitizme ve faşizme uzak olduğunu ifade etse de Meloni, Ocak ayında Roma’da düzenlenen bir mitingde yüzlerce kişinin faşist selamı verirken görülmesi üzerine sessiz kalmıştı.
Meloni her ne kadar İtalya’nın Nazi Almanyası’ndan bağımsızlığını kazanmasının ve faşizmin sona ermesinin kutlandığı Ulusal Kurtuluş Günü’nde çelenk bıraksa da partinin gençlik kolları üyelerinin faşist selamlar verdiği, ırkçı ve antisemitik bir dil kullandığı yönündeki haberlerden dolayı “kızgın ve üzgün” olduğunu söylese de partisi hala İkinci Dünya Savası sonrasında neo-faşistler tarafından kullanılan üç renkli alev logosunu taşıyor.
Kaynak: BBC
Türkiye sosyalsit hareketi içerisinde özgün bir yeri olan 1965 yılı seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden meclise…
“Adolesence” adlı dört bölümlük dizi oldukça ilgi gördü. Bizde de ebeveynler, eğitimciler, diziyi yorumlarıyla destekleyen…
Kapitalizmin küresel refahı büyüttüğü (mü?), demokrasiyi yaygınlaştırdığı (mı?), insan haklarına saygıyı pekiştirdiği (mi?) bir ortamda,…
Sosyalist Düşünce Kulüpleri İzmir'de Prof. Dr . İzge Günal'ın katıldığı bir söyleşi düzenliyor
Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında iddianame tamamlandı. Otel sahipleri, şirket yöneticileri ve Bolu İl Özel İdaresi'ne…
Diyarbakır’da kendilerine “Amedli Müslüman Gençler” ismini takan bir grup gerici, kentin birçok noktasında şeriat övgüsü…